Η ανακοίνωση ήταν λιτή και την έκανε στα σκαλιά του Μεγάρου των Ηλυσίων ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Αλεξίς Κολέρ: “Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχρισε τον κ. Εντουάρ Φιλίπ πρωθυπουργό και του έδωσε εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης”.
Le Secrétaire général de l’Elysée a annoncé la nomination du Premier ministre. pic.twitter.com/DQttkthB0I
— Élysée (@Elysee) May 15, 2017
Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος επέλεξε οικειοθελώς έναν πρωθυπουργό που δεν ανήκει στο κόμμα του. Ο Φιλίπ ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί και σύμφωνα με το Reuters θα αποτελέσει αντίβαρο στους πρώην σοσιαλιστές βουλευτές που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Μακρόν.
Οι λόγοι που ώθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει πρωθυπουργό του τον 46χρονο δήμαρχο της Χάβρης σαφείς: Αφενός στέλνει μήνυμα πως μπορεί να ενώσει τη Γαλλία γύρω από το «ούτε δεξιό, ούτε αριστερό» πρόγραμμά του και (κυρίως) αφετέρου έτσι θα έχει περισσότερες ελπίδες να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου.
Ο διορισμός πρωθυπουργού που προέρχεται από την γαλλική δεξιά μπορεί να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία.
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας αναλαμβάνει τώρα το σχηματισμό κυβέρνησης. Η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα λάβει χώρα στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Ματινιόν.
Η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί την Τρίτη, μια μέρα πριν από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
O μέχρι πρότινος δήμαρχος της Χάβρης επέδειξε συνέπεια και υπομονή στην κατάκτηση των εκλογικών θέσεων συνήθως με καλά αποτελέσματα. Γεννημένος στη Ρουέν πριν από 46 χρόνια, ο Εντουάρ Φιλίπ περίμενε υπομονετικά τη σειρά του στον προθάλαμο των κυβερνητικών θέσεων.
Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po), τάχθηκε στο πλευρό του Μισέλ Ροκάρ, στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, έως ότου ο νεαρός Νορμανδός επιλέξει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την πολιτική του παρουσιάζεται το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του. Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Φιλίπ δεν το βάζει κάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP- το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικανών και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ.
Στη συνέχεια έρχεται το πρώτο διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, και η συγγραφή ενός βιβλίου για τα μυστήρια των προεκλογικών εκστρατειών. Στη συνέχεια επιστρέφει στο πλευρό του Αλέν Ζιπέ και δέχεται τη θέση συμβούλου στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί.
Δυστυχώς όμως, ο δήμαρχος του Μπορντό δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση. Από την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ στρέφεται πάλι προς τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του νομού Σεν-Μαριτίμ και το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε.
Όλα πλέον τώρα παίρνουν το δρόμο τους: από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση. Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Όταν ξεσπά το σκάνδαλο με την σύζυγο του Φιγιόν, ο Φιλίπ εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.
Στο πολιτικό επίπεδο, ο Εντουάρ Φιλίπ κομίζει κάποια ευαισθησία της δεξιάς, μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, αυτήν που ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προσελκύσει μέσω αυτού. Επιπλέον ο Φιλίπ έχει αναπτύξει μεθοδικά τις δεξιότητές του στη δημόσια διοίκηση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Le Point, Le Figaro