Ωστόσο σε συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα τον Απρίλιο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ταγίπ Ερντογάν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι έτοιμα ώστε να δοθεί και πάλι η άδεια για τέλεση λειτουργίας το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά.
Αυτή θα ήταν η πρώτη μετά το 2015, καθώς ξεκίνησαν τα έργα αναπαλαίωσης και συντήρησης και δεν δόθηκε άδεια. Σύμφωνα όμως με προηγούμενες επίσημες ανακοινώσεις, οι εργασίες πριν από δυο μήνες είχαν ολοκληρωθεί και μάλιστα θα είχαν καταστήσει επισκέψιμο και το νέο μυστικό πέρασμα που αποκαλύφθηκε, κάτι που γεννά ερωτήματα για την τωρινή απαγόρευση.
Οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι περισσότερο από ψυχρές, καθώς ήταν γνωστή η καλή σχέση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Φετουλάχ Γκιουλέν όταν ακόμη αυτός ήταν ο «πνευματικός» Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είναι επίσης ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι το οποίο συνδέεται με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που πνευματικά και διοικητικά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ηγείται των προσπαθειών για έγκριση ψηφισμάτων στο Κογκρέσο και στην Γερουσία με στόχο την Τουρκία.
Την ίδια ώρα η υπόσχεση για επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης (που είχε δοθεί και δημοσίως από τον Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη από την συνάντηση του με τον Κώστα Καραμανλή το 2004) έχει μείνει στα χαρτιά. Και ενώ ήταν υπόσχεση του τούρκου ηγέτη ως εκπλήρωση υποχρέωσης έναντι των χριστιανών πολιτών της Τουρκίας, κατέληξε να συνδέεται ευθέως από την Άγκυρα με μια σειρά αιτήματα του για την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη και μάλιστα με τρόπο που εξέθετε και δημιουργούσε πρόβλημα και στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που εμφανίζονταν να συνομιλεί με την τουρκική ηγεσία για την Χάλκη και στο τραπέζι να μπαίνουν θέματα της Θράκης τα οποία φυσικά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του.
Πηγή: hellasjournal.com