Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στον Ερντογάν και την τουρκική προκλητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στο Λουξεμβούργο, για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή.
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση και καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας απ’ όλες τις χώρες, ενώ το φιλοτουρκικό μπλοκ της Ε.Ε. απέφυγε να τοποθετηθεί αντιλαμβανόμενο την σοβαρότητα της κατάστασης.
[read4more]
Παράλληλα σήμερα η Σία Αναγνωστοπούλου, θα πάρει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκεί θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο που συνάχθηκε και θα εκδοθεί σήμερα οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να “απαντήσουν” κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει “τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” και θα σημειώνει ότι “η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ“, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο. Οι 28 θα αναφέρουν ότι “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο” και θα προειδοποιούν ότι “δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας“.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τότε θα μιλάμε για προσβολή της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση.
Όπως μάλιστα σημείωναν διπλωματικοί αναλυτές με τη γεώτρηση δυτικά της Πάφου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προσπαθεί να βρει υδρογονάνθρακες, αλλά να «γκριζάρει» έμπρακτα την κυπριακή ΑΟΖ και να αποκτήσει δικαιώματα στην περιοχή. Αυτή η πράξη δημιουργεί τετελεσμένα, αφού αυτομάτως θα προκληθούν ερωτήματα για τα όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.
Ακόμα σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ, σχεδιάζεται, τις επόμενες μέρες, η Τουρκία, να στείλει ερευνητικό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, υποχρεώνοντας έτσι, την Ελλάδα να αντιδράσει. Μάλιστα έχει εκδοθεί και τουρκική NAVTEX για έρευνες που περιλαμβάνει και την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πάντως, Ευάγγελος Αποστολάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα την αφήσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο. «Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ετοιμότητα για να γίνει αυτό που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας ότι «η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η τουρκική συμπεριφορά να μην είναι μόνο διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά διεθνές, που απειλεί τη νομιμότητα και προκαλεί ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις .
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών είπε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. «Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος.