Δεν ήθελε να βρεθεί, ξανά, αντιμέτωπος με τους δημοσιογράφους. Και προτίμησε να εμφανιστεί στους δικαστές μια μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού τους για να του ασκηθούν κατηγορίες για το σκάνδαλο penelopegate. Ο Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται ότι φοβάται λιγότερο τη δικαιοσύνη και περισσότερο του δημοσιογράφους. Οι δεύτεροι άλλωστε ήταν εκείνοι που αποκάλυψαν την υπόθεση αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του.
Μεταθέτοντας κατά ένα 24ωρο νωρίτερα την ακροαματική διαδικασία ενώπιον των δικαστών, ο Φρανσουά Φιγιόν ξάφνιασε τους πάντες και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους.
Ήταν αίτημα του ίδιου του υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία, αποκάλυψε ο δικηγόρος του Αντονέν Λεβί, να παρουσιασθεί μια μέρα νωρίτερα από τη καθορισμένη ημερομηνία της 15ης Μαρτίου. Βασικός στόχος ήταν η εξασφάλιση «ήρεμων συνθηκών και η αποφυγή της πίεσης των μέσων ενημέρωσης».
«Το να τον περιμένει ένα στράτευμα 300 δημοσιογράφων έξω από το δικαστήριο, δεν είναι συμβατό με την αντίληψή μου για τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Λεβί σχολιάζοντας ότι υπονομεύεται έτσι το τεκμήριο αθωότητας. Έτσι, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, ο Φιγιόν παρουσιάσθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης (14.03.2017) στους δικαστές και συνάντησε στη συνέχεια τη Συνομοσπονδία των κυνηγών, όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμά του.
Απέφυγε έτσι τους δημοσιογράφους, χωρίς να αποφύγει όμως την απαγγελία κατηγοριών για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).
Ενώπιον των δικαστών ο Φιγιόν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά διάβασε ένα κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας Le Figaro. Στο κείμενο υποστηρίζει ότι «είναι αποδεδειγμένο ότι η εργασία της συζύγου του ήταν πραγματική και όχι πλασματική», ενώ απευθυνόμενος στους ανακριτές λέει μεταξύ άλλων: «Αποφασίσατε να με καλέσετε με βιασύνη, για γεγονότα που χρονολογούνται εδώ και 20ετία. Είναι σε γνώση σας ότι αφιερώνω τις μέρες μου στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε 40 μέρες. Σέβομαι το δικαστικό θεσμό και το έργο που σας έχει αναθέσει ο νόμος. Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία».
Από τη στιγμή που ο Φιγιόν τέθηκε «υπό δικαστική έρευνα», οι δικηγόροι του μπορούν πλέον να μελετήσουν τον φάκελο που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτές. Επί της ουσίας, ξεκινάει ένας δικαστικός αγώνας που μπορεί να διαρκέσει μήνες πριν γίνει η οποιαδήποτε παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο.
Οι τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές που έχουν πλέον αναλάβει το θέμα, θα πρέπει να ακούσουν τους πάντες εξ αρχής, να εξετάσουν μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση ή να καλέσουν νέους μάρτυρες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία αμφισβητώντας ορισμένα σημεία του κατηγορητηρίου.
Στην περίπτωση που ο Φρανσουά Φιγιόν κερδίσει την προεδρία, η υπόθεση θα παγώσει κατά την πενταετία της προεδρικής θητείας, καθ’ ότι ο πρόεδρος προστατεύεται ποινικά από την ασυλία.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απαγγελία των κατηγοριών (κατά τη συνάντησή του με τους κυνηγούς δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο) ο Φιγιόν αρνήθηκε ότι έχει κάνει λάθος. «Θα ήθελα να πω ότι είμαι αθώος, ότι η σύζυγός μου εργάστηκε μαζί μου για χρόνια όπως συμβαίνει με εκατοντάδες και εκατοντάδες κοινοβουλευτικούς στο παρελθόν και ακόμη και σήμερα. Και είμαι πεπεισμένος πως η δικαιοσύνη, ακόμη κι αν αυτό πάρει καιρό, θα αποδείξει αυτή την αθωότητα», δήλωσε στο Radio Classique.
Ο 63χρονος Φιγιόν κατήγγειλε εκ νέου τη «χειραγώγηση των υποθέσεων» προκειμένου να αποκλειστεί και ένα «διαβολικό χρονοδιάγραμμα» με απαγγελία κατηγοριών δύο ημέρες πριν από το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές. «Και αποφάσισα να αντισταθώ, θεωρώ ότι αυτό το έκτακτο χρονοδιάγραμμα, που κανονικά δεν δικαιολογείται, με απελευθερώνει από τη δέσμευση που είχα αναλάβει να μην είμαι υποψήφιος» σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών, είπε.
«Το να υποχωρήσω θα σήμαινε πως δεν είναι ο γαλλικός λαός που θα επιλέγει τον πρόεδρό του, το πρόγραμμά του, είναι τα κέντρα, είναι οι δολοπλοκίες», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Και βέβαια σκέφτηκα να παραιτηθώ. Πολλές φορές. Δεν είμαι επιπόλαιος άνθρωπος, δεν θέλω οι αξίες μου και η πολιτική οικογένειά μου να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Θέλω να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», είπε, λέγοντας πως οι ψηφοφόροι του στρατοπέδου του «δεν θέλουν να δουν κλεμμένες εκλογές».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ