Το “Fear: Trump in the White House” που αναφέρεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ήταν φυσικό εκτινάχθηκε στην κορυφή των πωλήσεων διεθνώς όπως και στο διαδίκτυο και πάει φουλ για την ένατη επανέκδοσή του.
Και αν δεν καταλάβατε ποιος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου για τον Ντόναλντ Τράμπ, να σας θυμίσουμε ότι ο Μπομπ Γούντγουορντ, πρώην δημοσιογράφος της Washington Post, ήταν αυτός που μαζί με τον συνάδελφό του, Καρλ Μπέρνστιν, έφεραν στο φως στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το σκάνδαλο “Watergate”, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γούντγουορντ στις σελίδες του βιβλίου, περιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ, ως εξαιρετικά παρορμητικό άνθρωπο με ξαφνικά ξεσπάσματα, ένα χαώδη και δυσλειτουργικό Λευκό Οίκο και έναν πρόεδρο που σύμφωνα με τον συγγραφέα προκαλεί “νευρικό κλονισμό” στην εκτελεστική εξουσία.
Μάλιστα στο βιβλίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη δολοφονία του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά τη χημική επίθεση προς τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία τον Απρίλιο του 2017!
Μιλώντας στο δίκτυο NBC ο Μπομπ Γουντγουορντ σημείωσε πως “δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου Αμερικανό πρόεδρο που να είναι τόσο αποστασιοποιημένος από την πραγματικότητα. Αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί αρκετά σοβαρά… και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας”.
Ενδεικτικό είναι ακόμη ότι ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Ντάουντ, τον χαρακτηρίζει στο βιβλίο “ψεύτη από τα γεννοφάσκια του”.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι το πρώτο και σίγουρα δεν θα είναι και το τελευταίο για τον Ντόναλντ Τραμπ, σε αυτούς τους 20 μήνες παρουσίας του στην προεδρία των ΗΠΑ που τον περιγράφει με μελανά χρώματα, όμως ο “Φόβος” έχει άλλη βαρύτητα λόγω του ονόματος του Γούντγουορντ.
Ποιος είναι ο Μπομπ Γούντγουορντ
Ο “Φόβος” είναι το 19ο βιβλίο του 75χρονου βετεράνου δημοσιογράφου, ο οποίος προσελήφθη στην Washington Post το 1971 και μετρώντας λιγότερο από μισό χρόνο στο ρεπορτάζ αποκάλυψε μαζί με τον συνάδελφό του, Καρλ Μπέρνστιν, την διάρρηξη των γραφείων του Δημοκρατικού κόμματος στο κτιριακό συγκρότημα Γουότεργκεϊτ, το 1972, που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974.
Μάλιστα το βιβλίο που προέκυψε από το ρεπορτάζ τους με τίτλο “Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου”, μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, απέσπασε Όσκαρ ενώ τον Γούντγουορντ υποδύθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
Από τότε εκδίδει ένα βιβλίο κάθε δυο χρόνια και τον έχουν απασχολήσει μεταξύ άλλων οι Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει ασχοληθεί με την CIA, με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αλλά και με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρινσπαν, παραμένοντας πάντα στην Washington Post, αλλά από διευθυντική θέση.
Η σταθερή ροή της παραγωγής βιβλίων τού έχει επιτρέψει να κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους βετεράνους της πολιτικής σκηνής, αλλά και να ανοίγει πόρτες στο “νέο αίμα”.
Η φήμη του ως αξιόπιστου ρεπόρτερ σε θέματα εξουσίας είναι αξεπέραστη όπως και η ικανότητά του να διασταυρώνει τις εκ των έσω πληροφορίες που αποσπά, του έχουν χαρίσει τον σεβασμό στην αμερικανική πρωτεύουσα.
“Πάντα θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι να δίνουν συνεντεύξεις στον Γούντγουορντ. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι θα είχε πρόσβαση στο πρόεδρο και σε άλλους αξιωματούχους ώστε να έχει μια πληρέστερη και ακριβή καταγραφή του τι συνέβη και ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις”, δήλωσε στο AFP ο Σκοτ ΜακΚλέλαν, ένας εκπρόσωπος του προέδρου Τζορτζ Μπους τη δεκαετία του 2000.
“Στην εποχή των “fake news”, ο Γούντγουορντ είναι ένας “φάρος της αλήθειας”
Σε όλα του τα βιβλία ο Γούντγουορντ περιγράφει με πάσα λεπτομέρεια συνομιλίες, συναντήσεις και θέματα πολιτικής με αποστασιοποιημένο και καθόλου δραματοποιημένο ύφος.
“Πρόκειται για βιβλία στα οποία η μετρήσιμη, εγκεφαλική δραστηριότητα είναι σχεδόν απούσα”, έγραψε το 1996 σε άρθρο της, σχολιάζοντας έξι από τα βιβλία του, η συγγραφέας Τζόαν Ντίντιον. Με τους υποστηρικτές του όμως να αντιτείνουν ότι η προσέγγιση του τύπου “μόνο τα γεγονότα” είναι και η σφραγίδα της αξιοπιστίας του.
“Στην εποχή των “fake news”, ο Γούντγουορντ είναι ένας “φάρος της αλήθειας”, σχολίασε στην Washington Post αναφερόμενη στο τελευταίο του βιβλίο η βετεράνος δημοσιογράφος Τζιλ Έιμπραμσον.
Ο ίδιος ο Γούντγουορντ δήλωσε φέτος στην ιστοσελίδα Vox πως “ο ρόλος μου δεν είναι να εκφέρω άποψη, αλλά να παραθέτω ακριβώς τι έχουν κάνει οι άνθρωποι, τι μπορεί αυτό να σημαίνει, τι τους οδήγησε σε αυτές τις πράξεις και ποιοι είναι αυτοί”.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ