Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ο Φρέντι Μπελέρης καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας

Ο Φρέντι Μπελέρης καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας

Με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Αλβανίας ο Φρέντι Μπελέρης κηρύχθηκε έκπτωτος δήμαρχος Χειμάρρας

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή (05.07.2024) και αποφάσισε ότι ο Φρέντι Μπελέρης χάνει την θητεία του ως δήμαρχος Χειμάρρας.

Ο Φρέντι Μπελέρης είχε εκλεγεί 14 Μαΐου του 2023 επικεφαλής του δήμου Χειμάρρας, αλλά δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη για αγορά ψήφων. Η Χειμάρρα αναμένεται πλέον να πάει σε νέες εκλογές.

Ο επικεφαλής επίτροπος της επιτροπής, Ilirjan Celibashi, τόνισε ότι η επιτροπή δεν ευνοεί κανέναν και ότι η απόφαση δεν λήφθηκε με σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα κάποιου. Ο Celibashi υπογράμμισε ότι η ΚΕΕ έχει την αρμοδιότητα να ακυρώνει θητείες βάσει του νόμου περί αποποινικοποίησης, του εκλογικού κώδικα και του συντάγματος.

Ο δικηγόρος του Μπελέρη από την πλευρά του υποστήριξε ότι η ΚΕΕ δεν έχει την εξουσία να ακυρώσει την θητεία του Μπελέρη, καθώς δεν άσκησε ποτέ τα καθήκοντά του ως δήμαρχος.

Από την πλευρά του Celibashi είπε ότι η ΚΕΕ έχει αυτή την αρμοδιότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με τον νόμο περί αποποινικοποίησης, άτομα που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα απαγορεύεται να κατέχουν δημόσια αξιώματα. Καθώς ο Μπελέρης έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, η ΚΕΕ έκρινε ότι η θητεία του ως δήμαρχος είναι άκυρη.

Η απόφαση της ΚΕΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατηγορεί την επιτροπή για μεροληψία.

 

Να σημειωθεί ότι ο Φρέντι Μπελέρης είχε μεταφερθεί από τις φυλακές στο κτίριο της επιτροπής για την συνεδρίαση και την ανακοίνωση της απόφασης καθώς ο ίδιος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να είναι «παρών» στη διαδικασία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις