Site icon NewsIT
17:06 | 12.06.22

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θεωρεί αποδεκτές τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θεωρεί αποδεκτές τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Finnish President Sauli Niinisto is meeting NATO Secretary General Jens Stoltenberg during Kultaranta Talks, hosted by Finnish President at the Presidential Summer Residence Kultaranta, in Naantali, Finland, June 12, 2022. Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.

Newsit Newsroom

Από τη Φινλανδία όπου βρέθηκε την Κυριακή (12.06.2022), ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε μια δήλωση που δημιουργεί τουλάχιστον αίσθηση, αν όχι οργή γιατί για άλλη μια φορά «χαϊδεύει τ’ αυτιά» της Άγκυρας. Τώρα, έδωσε δίκιο στην Τουρκία για τα εμπόδια που βάζει στην ένταση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. 

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές και θεμιτές, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. 

Ο γγ του ΝΑΤΟ βρέθηκε στη Φινλανδία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, στη θερινή κατοικία του δεύτερου. Και κατά τις δηλώσεις του, είναι πως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

  

H Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η αίτηση τους, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίθεση της Τουρκίας, που τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, αλλά και άλλες ομάδες, τις οποίες, η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version