Κόσμος

Ο Γιούνκερ θα παραιτηθεί το Μάρτιο

«Ο Γιούνκερ μπορεί να παραιτηθεί τον Μάρτιο, λόγω της περιορισμένης φιλοδοξίας των κυβερνήσεων», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο Αλμπέρτο Ντ΄Αρτζένιο, «η καθοριστική μάχη θα δοθεί τον Μάρτιο», όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή θα παραιτηθεί.

Πρόκειται για πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία ο Γιούνκερ βρίσκεται μπροστά σε καθοριστική επιλογή: είτε να δώσει την καθοριστική συμβολή του σε μια Ευρώπη ικανή να ατενίσει το μέλλον με την πρέπουσα φιλοδοξία είτε να αρνηθεί να διαχειριστεί την παρακμή, αφήνοντας το υπόλοιπο ήμισυ της θητείας του σε έναν από τους αντιπροέδρους του. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, φαβορί φέρεται να είναι ο Φινλανδός κεντροδεξιός Γίρκι Κατάινεν.

Η La Repubblica υπενθυμίζει ότι ο Γιούνκερ αρνήθηκε να ερμηνεύσει τους κανόνες με αυτοματισμούς, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με την εφημερίδα όμως, μεγάλο μέρος της απογοήτευσης του Γιούνκερ οφείλεται στο ότι πολλές κυβερνήσεις (κυρίως της Ολλανδίας και της Γερμανίας) φέρονται να του ζήτησαν να μην παρουσιάσει στις 8 Μαρτίου τη «Λευκή Βίβλο» για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχουν προφανώς φόβοι και δισταγμοί που συνδέονται με τις διάφορες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

«Παράλληλα προκύπτουν δυσκολίες στο να συμφωνήσουν όλοι σε ό,τι αφορά την οδό που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια των ευρωπαϊκών συνθηκών -φτάνει να σκεφθούμε τις διαφορές ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Ορμπάν-, με τον Τζεντιλόνι να είναι ο μοναδικός ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να ταυτιστεί με τα φιλόδοξα σχέδια του Γιούνκερ», γράφει η La Repubblica.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου από το «papa mobile», το μήνυμά του για το Πάσχα και η αναφορά στους Χριστιανούς της Γάζας
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης»
Ο πάπας Φραγκίσκος