Οι ηγέτες των μεγάλων παρατάξεων της Ιταλίας επιδίδονται σε τακτικισμούς, με τον Γκρίλο να προαναγγέλλει διαδικτυακό δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και τον Μπερσάνι να κάνει ανοίγματα προς τον ηθοποιό.
Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές το τοπίο παραμένει θολό. Ο Μπερσάνι ζητά από το Γκρίλο να δεχθεί συζήτηση για την εσωκομματική δημοκρατία. Κύριο θέμα η κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και ένα διαδικτυακό δημοψήφισμα για το ευρώ. «Είμαστε έτοιμοι να δούμε το θέμα της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων», δηλώνει ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι στο Raitre. «Ο Γκρίλο, όμως- συμπληρώνει ο Μπερσάνι- πρέπει να συζητήσει πως εννοεί την δημοκρατία μέσα στο κίνημά του, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει ένας, μόνον, ισχυρός άνδρας, που δίνει εντολές».
Το θέμα, πάντως, της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων είναι κύριας σημασίας. Μετά τις εκλογές αυτές, οι τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις δικαιούνται να λάβουν πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ. «Με αυτά τα χρήματα, πρέπει να φτιάξουμε λαϊκές πολυκατοικίες», λέει ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματτέο Ρέντσι.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζει διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των δικαστικών
Ο Μπέπε Γκρίλο, σήμερα, μαζί με το δεξί του χέρι, Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο, συναντά στην Ρώμη- μακριά από δημοσιογράφους- τους βουλευτές και γερουσιαστές που εξέλεξε το κίνημά του. Θα τους πει πώς να κινηθούν στην δαιδαλώδη, ιταλική πολιτική.
Ο ιταλός πολιτικός και ηθοποιός έκανε, επίσης, γνωστό, ότι πρόκειται να διοργανώσει δημοψήφισμα, μέσω διαδικτύου, για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σε ότι αφορά, όμως, το ενδεχόμενο ενός επίσημους δημοψηφίσματος, η ιταλική νομοθεσία δεν το προβλέπει, διότι αφορά κύριες υποχρεώσεις της Ιταλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και η χώρα, συνεχίζει να μαστίζεται από την κρίση: το 50% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, σύμφωνα με έρευνα, πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων του με δόσεις, με τεράστιες θυσίες και ζητώντας, συνεχώς, νέα δάνεια.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, ετοιμάζει την διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των δικαστικών για τις 23 Μαρτίου. Πολλοί αναλυτές, όμως, πιστεύουν ότι ο πραγματικός στόχος του είναι μόνον η δίκη της υπόθεσης Ρούμπι, με τα περιβόητα «πάρτι». Αν καταδικασθεί, τελικά, για συνέργεια σε εκπόρνευση ανηλίκων θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία για συμμετοχή σε νέα κυβέρνηση.
Πηγή Deutsche Welle