Κόσμος

Ο Guardian αποκαλύπτει τεράστιο σκάνδαλο με τον ΟΗΕ: Έδινε εκατομμύρια σε ανθρώπους του Άσαντ

Ο ΟΗΕ εκχώρησε συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε οργανισμούς ή άτομα που πρόσκεινται στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για να υλοποιήσει την ανθρωπιστική αποστολή του στη χώρα αυτή, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι εξέτασε λεπτομερώς εκατοντάδες συμβόλαια που ενέκρινε ο ΟΗΕ από το 2011, αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 290.000 θανάτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένα από τα συμβόλαια αυτά υπογράφτηκαν παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος των αποδεκτών τους.

Στη Γενεύη, εκπρόσωποι του ΟΗΕ δήλωσαν σήμερα πως “εργαζόμαστε με όλα τα μέρη της σύγκρουσης”, επειδή ο διεθνής οργανισμός ενεργεί με αυτόν τον τρόπο “σε όλες τις κρίσεις”.

Σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε, εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, αν δεν αποδέχονταν το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση αποφασίζει με ποιες ΜΚΟ μπορεί να συνεργαστεί ο ΟΗΕ, “οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν θα μπορούσαν να σώσουν τόσες ζωές, όπως το κάνουν αυτή τη στιγμή και να διοχετεύσουν βοήθεια” ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, o ΟΗΕ έδωσε περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια στη συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη της γεωργίας, αν και η ΕΕ είχε απαγορεύσει το εμπόριο με τα υπουργεία τα οποία πήραν αυτή τη βοήθεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δαπάνησε από την πλευρά του περισσότερα από πέντε εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της συριακής εθνικής τράπεζας αίματος, η οποία υπάγεται στο συριακό υπουργείο Άμυνας.

Για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη δήλωσε πως η υπηρεσία “δεν εργάζεται απευθείας με το υπουργείο Άμυνας”. “Ο ΠΟΥ δίνει ασκούς αίματος στη συριακή τράπεζα αίματος μέσω του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης”, δήλωσε.

Δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι επίσης εταίροι, στο επίπεδο των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Syria Τrust, μιας οργάνωσης πρόεδρος της οποίας είναι η σύζυγος του προέδρου Άσαντ, η Άσμα, αναφέρει η εφημερίδα.

Η UNICEF έδωσε από την πλευρά της 268.000 δολάρια στον Σύλλογο Αλ-Μπουστάν, μια φιλανθρωπική οργάνωση που ελέγχεται από τον Ράμι Μαχλούφ, βαθύπλουτο εξάδελφο του προέδρου, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, και ένα από τα πρόσωπα που έχουν επικριθεί περισσότερο από τους αντιπάλους του καθεστώτος.

Όταν ρωτήθηκαν από την εφημερίδα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι λόγω της δριμύτητας και της περιπλοκότητας της διαμάχης, οι επιλογές των εταίρων προκειμένου να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού είναι αναγκαστικά “περιορισμένες”.

“Όταν πρόκειται να επιλέξουμε ανάμεσα στο να παράσχουμε αγαθά ή υπηρεσίες μέσω επιχειρήσεων που μπορεί να συνδέονται με την κυβέρνηση και στο να αφήσουμε τους αμάχους χωρίς ζωτικής σημασίας βοήθεια την οποία έχουν ανάγκη, η επιλογή είναι σαφής: το καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε τους αμάχους”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ τον οποίο επικαλείται στην έρευνά του ο Guardian.

Ένας άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογραμμίζει ωστόσο ότι η κατάσταση προκάλεσε κάποια αμηχανία στο εσωτερικό πολλών υπηρεσιών του ΟΗΕ που ανησυχούν για την απαλλοτρίωση από το συριακό καθεστώς της λειτουργίας της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα