Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρέσβης έφαγαν σούσι από την Φουκουσίμα για να πείσουν ότι δεν είναι ραδιενεργά

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρέσβης έφαγαν σούσι από την Φουκουσίμα για να πείσουν ότι δεν είναι ραδιενεργά

Σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι τα ραδιενεργά ύδατα που απορρίφθηκαν στην θάλασσα από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα επιστρατεύτηκαν όχι μόνο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα και τρεις υπουργοί του αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Όλοι τους έφαγαν σούσι και συγκεκριμένα σασίμι από τα ψάρια της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και φωτογραφήθηκαν για του λόγου το αληθές.

Όλοι τους έτσι ήθελαν να πείσουν ότι τα ψάρια της περιοχής είναι ασφαλή παρά τα επεξεργασμένα ραδιανεργά αλλά κάτω από το όριο ύδατα που έριξαν στον Ειρηνικό.

Η απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστεί για δεκαετίες.

Μετά την απόφαση αυτή έχουν προκληθεί αντιδράσεις τόσο από τους ψαράδες όσο και από γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, όλα γίνονται με την άδεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η ιστορία της Φουκουσίμα 

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 αφορούν στη σειρά των καταστροφικών γεγονότων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2011 και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους.
Επιπλέον παράγοντες που συνετέλεσαν στα πυρηνικά ατυχήματα ήταν η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις