Να κερδίσει ο Κάμερον τις εκλογές του 2015.
Έτσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα τερματίσει μια πολύμηνη συζήτηση, σχετικά με την πορεία της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας το σχέδιό του για το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί σε άγνωστο (για την ώρα) χρόνο στο χρονικό διάστημα, από το 2015 έως το 2018.
Σε αποσπάσματα της ομιλίας του, που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Κάμερον θα πει: «Ήρθε η ώρα για τον βρετανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του. Είναι καιρός να διευθετηθεί αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα στη βρετανική πολιτική σκηνή».
Θα αναφέρει ότι το συντηρητικό κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2015, υπόσχεται να επαναδιαπραγματευτεί την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο Κάμερον αναμένεται να πει επίσης, ότι θα προτιμούσε η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, να παραμείνει εντός των 27 της ΕΕ, καθιστώντας σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά.
Κατά τον Ντέιβιντ Κάμερον όταν επαναδιαπραγματευτεί τη νέα θέση της χώρας του στην ΕΕ, θα δοθεί μέσω του δημοψηφίσματος, η επιλογή στους πολίτες της Βρετανίας, να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση. Εάν επιθυμούν να παραμείνουν εντός της ΕΕ με τους νέους όρους ή να αποχωρήσουν συνολικά.
Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι ένας κύριος λόγος για τον οποίο η Βρετανία πρέπει να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση που προκύπτει από την κρίση της ευρωζώνης πρόκειται να είναι ένα πολύ διαφορετικό σώμα», θα πει ο Κάμερον.
Πάντως παρά την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού να διεξάγει δημοψήφισμα για την παρουσία της Βρετανίας στην ΕΕ, είναι αβέβαιο αν το καταφέρει, εφόσον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί το 2015. Οι αποφάσεις που λαμβάνει για να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού, προκαλεί την υποχώρηση του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις και μεγάλη αναστάτωση στο εκλογικό σώμα.
Από την άλλη η υπόσχεση του Κάμερον φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει μεγάλο μέρος της “εσωκομματικής κοινωνίας”.
Η κίνηση αυτή όμως μπορεί να προκαλέσει αναταραχές και σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και τη Γερμανία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ήδη τον Κάμερον, ενώ η ομιλία του στο Λονδίνο, είναι επίσης πιθανό να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στενό σύμμαχο, των βρετανών. Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την επιθυμία η Βρετανία να παραμείνει στο εσωτερικό της ΕΕ, με «ισχυρή φωνή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν διαπραγματεύσεις για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ
Κάμερον: “Πιθανή η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ”
Έλληνας παρίστανε τον μεγιστάνα στην Αγγλία και έπαιρνε τα δάνεια σωρό