Ο Κάρολος φαίνεται ότι έλαβε με τη μορφή δωρεάς χρήματα από την οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που σχεδίασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ωστόσο, τα ανάκτορα διέψευσαν τις πληροφορίες ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε προσωπικά μεσολαβήσει στη συμφωνία ή είχε πάρει την απόφαση να την αποδεχτεί.
Όπως αναφέρθηκε αρχικά από τους The Sunday Times του Λονδίνου, το Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας είχε δεχθεί δωρεά 1 εκατομμυρίου λιρών (1,21 εκατομμυρίων δολαρίων) από την οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2013.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη δωρεά έκαναν οι Μπακρ και Σαφίκ Μπιν Λάντεν, ετεροθαλείς αδερφοί του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα και αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Top story: Prince Charles accepted £1m from family of Osama bin Laden | News | The Sunday Times https://t.co/BQ2nHdNBce, see more https://t.co/zM0oHFbwh6
— Tamite Secure.IT Ltd (@TamiteLtd) July 31, 2022
Ο Κάρολος και το Κατάρ!
Η είδηση της πληρωμής ακολουθεί μια σειρά από πρόσφατα βασιλικά σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς τον Ιούνιο ότι ο πρίγκιπας Κάρολος είχε δεχτεί δωρεές 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά από έναν δισεκατομμυριούχο Κατάρ μεταξύ 2011 και 2015, μερικά από τα οποία ελήφθησαν προσωπικά σε βαλίτσα και τσάντες αγορών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Μπιν Λάντεν είναι μια ισχυρή οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, της οποίας οι πολυεθνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις και οι στενοί δεσμοί με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας τους έχουν κάνει εξαιρετικά πλούσιους. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είτε ο Μπακρ είτε ο Σαφίκ Μπιν Λάντεν έχουν υποστηρίξει, υποστηρίξει ή έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια. Και η οικογένεια αποκήρυξε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το 1994 όταν η Σαουδική Αραβία του αφαίρεσε την υπηκοότητα λόγω των εξτρεμιστικών του δραστηριοτήτων.
Τι σχολιάζει το Clarence House
Το Clarence House, το επίσημο γραφείο και η κατοικία του Καρόλου, επιβεβαίωσε ότι οι αδερφοί Μπιν Λάντεν είχαν δώσει τα χρήματα στη βασιλική φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά αμφισβήτησαν τις αναφορές ότι ο πρίγκιπας είχε μεσολαβήσει στη συμφωνία ή είχε αποφασίσει προσωπικά να την αποδεχτεί.
«Το Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα της Ουαλίας μάς διαβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε διεξοδική δέουσα επιμέλεια για την αποδοχή αυτής της δωρεάς», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Clarence House.
«Η απόφαση για αποδοχή ελήφθη μόνο από τους διαχειριστές της φιλανθρωπικής οργάνωσης και κάθε προσπάθεια να χαρακτηριστεί διαφορετικά είναι ψευδής», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αλλά οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος είχε μεσολαβήσει για την πληρωμή μετά από μια ιδιωτική συνάντηση με τον Μπακρ Μπιν Λάντεν στο Clarence House στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου 2013, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο διάδοχος του θρόνου είχε συμφωνήσει να δεχτεί τη δωρεά παρά τις έντονες αντιρρήσεις των δικών του συμβούλων.
Ένας βασιλικός αξιωματούχος, χωρίς εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια, αρνήθηκε ότι ο πρίγκιπας αποδέχθηκε τη δωρεά, διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία ή ότι του ζητήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα.
Χτύπησαν το καμπανάκι
Οι Sunday Times ανέφεραν ότι κάποιοι από τους βοηθούς του πρίγκιπα είχαν προειδοποιήσει τον Κάρολο για τον σάλο εάν γινόταν γνωστό ότι η φιλανθρωπική του οργάνωση είχε δεχθεί χρήματα από την οικογένεια του ανθρώπου που ενορχήστρωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 67 Βρετανών.
Το Φιλανθρωπικό Ταμείο The Prince of Wales’s Charitable Fund, το οποίο ιδρύθηκε το 1979, έχει – κατά τα άλλα – ως αποστολή «να μεταμορφώσει τις ζωές και να οικοδομήσει βιώσιμες κοινότητες με την παροχή επιχορηγήσεων σε ένα ευρύ φάσμα καλών σκοπών εντός των βασικών θεμάτων χρηματοδότησης: Κληρονομιά και διατήρηση, εκπαίδευση, υγεία και ευημερία, κοινωνική ένταξη, περιβάλλον και ύπαιθρο».