Site icon NewsIT

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δείχνει για πρώτη φορά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Βόρεια Κορέα

13.09.2024 | 08:19
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δείχνει για πρώτη φορά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Βόρεια Κορέα

North Korean leader Kim Jong Un tours facilities during a visit to the Nuclear Weapons Institute and the production base of weapon-grade nuclear materials at an undisclosed location in North Korea, in this photo released by North Korea's official Korean Central News Agency September 13, 2024. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. TPX IMAGES OF THE DAY

Στη δημοσιότητα δίνει για πρώτη φορά η Βόρεια Κορέα εικόνες από την εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να περιηγείται στο χώρο.

Οι εικόνες δείχνουν τον Kιμ Γιονγκ Ουν να ξεναγείται στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Όπλων και στη «βάση παραγωγής πυρηνικών υλικών οπλικού βαθμού», όπως ανέφερε το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA).

Τέτοιες εγκαταστάσεις παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο – το οποίο απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών – περιστρέφοντας το αρχικό υλικό σε φυγοκεντρωτές με υψηλές ταχύτητες.

Η τοποθεσία και η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Ουν στις εγκατατάσεις δεν αποκαλύφθηκαν στην έκθεση, ωστόσο, ο σκοπός της επιθεώρησής του ήταν σαφής, σύμφωνα με το KCNA: Να θέσει ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής πυρηνικών υλικών οπλικού συστήματος».

Η έκθεση έρχεται καθώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αυξάνει το παράνομο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της και να ενισχύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, βαθαίνοντας την ευρεία ανησυχία στη Δύση.

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι οι εικόνες – που δείχνουν τον Κιμ να πλαισιώνεται από άνδρες με στρατιωτικές στολές και εργαστηριακές – υπογραμμίζουν την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Βόρειας Κορέας για τη θέση της ως πυρηνική δύναμη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε «την ανάγκη περαιτέρω αύξησης του αριθμού των φυγοκεντρωτών προκειμένου να αυξηθούν εκθετικά τα πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα», όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ενημερώθηκε για την εγκατάσταση «που παράγει δυναμικά πυρηνικά υλικά μελετώντας, αναπτύσσοντας και εισάγοντας όλα τα στοιχεία του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των φυγοκεντρικών διαχωριστών», ανέφερε το KCNA.

Σε ομιλία του για τον εορτασμό της 76ης επετείου από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας τη Δευτέρα (09.09.24), ο Κιμ δεσμεύτηκε να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιο του καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, σύμφωνα με το CNN.

Σημειώνεται πως τα προγράμματα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας απαγορεύονται από τις κυρώσεις του ΟΗΕ, ωστόσο, η χώρα φαίνεται να αψηφά εδώ και καιρό τους περιορισμούς, χάρη στην υποστήριξη των συμμάχων της Ρωσίας και της Κίνας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version