Μετά από ένα 48ωρο… μυστήριο για το αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ή όχι στην Κίνα ήρθε και η επιβεβαίωση. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό και φρόντισε να στείλει μηνύματα. Κυρίως, στον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ.
Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του (τη φωνή της οποίας ακούσαμε για πρώτη φορά) ο Κιμ Γιονγκ Ουν ταξίδεψε (για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας το 2011) στο εξωτερικό. Και φρόντισε το πρώτο του ταξίδι να είναι στο Πεκίνο. Όχι μόνο γιατί παραδοσιακά οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με την Κίνα είναι καλές. Αλλά και για ακόμη έναν λόγο: η Κίνα είναι το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η σύζυγός του βρέθηκαν στο Πεκίνο κι εκεί συναντήθηκαν με το προεδρικό ζεύγος της Κίνας. Η συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Σι Ζινπίνγκ, η υποδοχή (εντυπωσιακή φυσικά), η επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη, όλα καταγράφηκαν προσεκτικά και οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου.
https://youtu.be/DWAesLVq3BE
Μεταδόθηκαν παντού. Για να πάρουν όλοι το μήνυμα ότι ο Κιμ στηρίζεται από την Κίνα.
Κάθε βήμα του Κιμ στο Πεκίνο ήταν κι ένα… φωτογραφικό κλικ. Η επίσημη υποδοχή, το δείπνο, τα χαμόγελα στο τσούγκρισμα με τον ηγέτη της Κίνας, η επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη. Όλα. Για να μεταδοθούν τόσο στην Πιονγκγιάνγκ αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ο Κιμ με κοστούμι Μάο
Η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε εικόνες των Κιμ και Σι μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών τους, με τη συνοδεία των συζύγων τους. Ο Κιμ είχε συναντήσεις στο Μέγαρο του Λαού, το τεράστιο κτίριο στα όρια της πλατείας Τιενανμέν, και του παρατέθηκε γεύμα κατά τη διάρκεια της «ανεπίσημης» επίσκεψής του, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Ο Σι και ο φιλοξενούμενός του, με κοστούμι Μάο στο χρώμα του ανθρακίτη, φαίνονται στα πλάνα να ακούν τους ύμνους των δύο κρατών και να επιθεωρούν στρατιωτικό άγημα.
Κιμ Γιονγκ Ουν: Είμαι έτοιμος να δω τον Τραμπ
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φρόντισε να στείλει κι ο ίδιος το μήνυμά του στον Αμερικανό πρόεδρο. Δήλωσε έτοιμος να τον συναντήσει (σ.σ. στην πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται από πλευράς Πιονγκγιάνγκ το ενδεχόμενο συνάντησης των δυο) αλλά και να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας και προκάτοχος του Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν στο Πεκίνο το 2000, λίγο πριν από τη διακορεατική σύνοδο τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Η συνάντησή τους είχε χαρακτηριστεί τότε μια επαναβεβαίωση της στενής διμερούς σχέσης
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μίλησε για «καρποφόρες» και σε βάθος συνομιλίες με τον Σι. Και κυρίως είπε ότι είναι έτοιμος για τη συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Είπε και κάτι ακόμα για να το… ακούσει ο Τραμπ: πως η Πιονγκγιάνγκ «δεσμεύεται» για την «αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.
Και βέβαια χαρακτήρισε «καθήκον» του την επίσκεψη στην Κίνα. Άλλωστε, το Πεκίνο είναι εδώ και δεκαετίες ο κυριότερος σύμμαχος Βόρειας Κορέας.
Η συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Σι Ζινπίνγκ ήταν… ανεπίσημη αλλά ιστορική. Επιβεβαιώθηκε από το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα μόλις το πρωί της Τετάρτης (27.03.2018) ενώ ο κόσμος… “βούιζε” από τη Δευτέρα πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης βρισκόταν στο Πεκίνο. Κι αυτό γιατί στην Κίνα έφτασε τρένο πανομοιότυπο με εκείνο που είχε ταξιδέψει ο πατέρας του πριν από αρκετά χρόνια στο Πεκίνο.
Όπως έγινε γνωστό, η επίσκεψη άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.
“Έπρεπε να έρθω στην Κίνα”
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό (έπρεπε να γίνει) στην κινεζική πρωτεύουσα», είπε ο Κιμ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Αυτό ήταν επίσημο καθήκον μου», πρόσθεσε.
Μετά από μήνες απειλών και ύβρεων, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζονται για το μεγάλο τετ α τετ. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Μαΐου αλλά κανείς δεν ξέρει ούτε το που ούτε το πότε ακριβώς.
Η Βόρεια Κορέα «είναι έτοιμη να κάνει διάλογο με τις ΗΠΑ και να διεξαγάγει μια σύνοδο κορυφής των δύο χωρών», είπε ο Κιμ στον Σι, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ, που επέβλεψε τα τελευταία χρόνια μια σειρά δοκιμών πυρηνικών όπλων και εκτοξεύσεων διηπειρωτικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, τάχθηκε παράλληλα υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.
«Η πάγια θέση μας είναι ότι έχουμε δεσμευθεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρώην προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ και του πρώην γενικού γραμματέα Κιμ Γιονγκ Ιλ», είπε ακόμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφερόμενος στους προκατόχους του -αντίστοιχα τον παππού του και τον πατέρα του- σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τη φιλία των δύο κρατών, η οποία σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-53). «Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή και τη μόνη σωστή επιλογή για τις δύο χώρες με βάση την ιστορία και την πραγματικότητα», σημείωσε.
Θα… ανταποδώσει την επίσκεψη
Ο Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κιμ να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ.
Η επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο σηματοδοτεί την επάνοδο της κινεζικής διπλωματίας στο πρώτο πλάνο, λίγο καιρό αφού έμοιαζε να περιθωριοποιείται με την ανακοίνωση της συνόδου Κιμ-Τραμπ από τη Νότια Κορέα.
Ο Κιμ δεν είχε συναντήσει ποτέ τον Σι. Ούτε κανέναν άλλο ξένο ηγέτη βέβαια, αφού ποτέ έως τώρα δεν είχε… βγει από τη Βόρεια Κορέα.
Οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώθηκαν εξαιτίας της όλο και πιο ανεπιφύλακτης υποστήριξης του Πεκίνου στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στην Πιονγκγιάνγκ ο ΟΗΕ για να πειθαναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Πριν συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Κιμ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στα τέλη του Απριλίου, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.
Τα… έμαθε ο Τραμπ
Αφού έφυγε ο Κιμ Γιονγκ Ουν από το Πεκίνο ενημερώθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση της Κίνας ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για όσα έγιναν. Και μάλιστα με προσωπικό μήνυμα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον Αμερικανό ομόλογό του , σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η Ουάσινγκτον βλέπει «αυτή την εξέλιξη ως περαιτέρω απόδειξη ότι η εκστρατεία μέγιστης πίεσης δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να γίνει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα», συμπληρώνεται στο κείμενο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters