Πέμπτη, 14 Νοε.
21oC Αθήνα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν βολτάρει στη Σιγκαπούρη και βγάζει selfies! [vids]

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν βολτάρει στη Σιγκαπούρη και βγάζει selfies! [vids]
Φωτογραφία Reuters

Εικόνες που μέχρι… χθες θεωρούνταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Κι όμως συνέβη! Περίπου 12 ώρες πριν από την ιστορική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε βόλτες στη Σιγκαπούρη.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε μια… νυκτερινή βολτούλα λίγο πριν την ιστορική σύνοδο, και επισκέφθηκε κυρίως τον υπερσύγχρονο βοτανικό κήπο στον κόλπο της Σιγκαπούρης.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέφθηκε και ένα από τα πιο ακριβά θέρετρα της χώρας, το “Marina Bay Sands”.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN, όταν ο κόσμος αντιλήφθηκε την παρουσία του, άρχισε να φωνάζει και να χειροκροτεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος μάλιστα έβγαλε και selfies.

Ο Ντόναντ Τραμπ δήλωσε πως η συνάντηση αυτή μπορεί να «πάει πολύ καλά» καθώς αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντώνται προκειμένου να μικρύνουν τις διαφορές για το πώς θα τελειώσει η πυρηνική αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο.

Από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τόνισε πως οι προπαρασκευστικές συνομιλίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και «προβλέπουμε ότι θα οδηγηθούν στη λογική τους κατάληξη ακόμη πιο γρήγορα απ΄ό,τι προβλέπουμε».

Η συνάντηση αποτελεί μια «χωρίς προηγούμενο ευκαιρία να αλλάξει η τροχιά της σχέσης μας και να φέρει ειρήνη και ευημερία» στη Βόρεια Κορέα, είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής.

Ωστόσο υποβάθμισε το ενδεχόμενο επίτευξης ταχείας προόδου και είπε πως η σύνοδος θα θέσει το πλαίσιο για «τη σκληρή δουλειά που θα ακολουθήσει», επιμένοντας πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να κινηθεί προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση.

Η… θετική νότα

Ο Κιμ και ο Τραμπ έφθασαν χθες στη Σιγκαπούρη για την πρώτη στην ιστορία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των ηγετών δύο χωρών που είναι εχθροί από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-53).

Αν και παραμένουν τα χάσματα για το τι μπορεί να συνεπάγεται η αποπυρηνικοποίηση αυτή, ο Τραμπ έδωσε μια θετική νότα σε ένα γεύμα με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Χσιέν Λουνγκ.

«Έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση… αύριο, και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά», είπε ο Τραμπ.

Στο πρώτο σχόλιό του για τη συνάντηση κορυφής το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε πως οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν «ευρέως φάσματος και εις βάθος απόψεις» για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Χαιρέτισε τη σύνοδο κορυφής ως μέρος μιας «εποχής που αλλάζει».

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο «θέμα της οικοδόμησης ενός μόνιμου και διαρκούς μηχανισμού διατήρησης της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο, στο θέμα της υλοποίησης της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε το KCNA.

Επιφυλακτική η Γαλλία

Το Παρίσι πάντως παραμένει “επιφυλακτικό” για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών σήμερα.

“Προφανώς είναι πολύ θετική εξέλιξη που μπόρεσε να γίνει αυτή η σύνοδος  αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί”, σχολίασε η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, στο περιθώριο των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας Eurosatory, κοντά στο Παρίσι. Ζήτησε επίσης “να περιμένουμε” μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα της συνόδου της Σιγκαπούρης “χωρίς αφέλεια και χωρίς να σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να επιλυθούν με μαγικό τρόπο”.

“Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινά και θα εξετάζουμε βήμα προς βήμα τις προόδους” που επιτυγχάνονται, κατέληξε.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, από τη Στοκχόλμη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. “Αν καταλήξουν σε μια αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου που θα είναι βιώσιμη και μη αναστρέψιμη, θα είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσω (…) γιατί οτιδήποτε αφορά τη μη εξάπλωση των πυρηνικών είναι καλό για την ασφάλεια του κόσμου”, είπε στο περιθώριο των συζητήσεων που είχε με τη Σουηδή ομόλογό του Μαργότ Βάλστρεμ.

“Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, υπάρχουν προηγούμενα όπου πρώτα υπήρξε ενθουσιασμός και μετά παλινδρόμηση”, είπε.

Η Ουάσινγκτον ζητά την “πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη” αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της τάσσεται υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, αλλά αυτή η πολύ αόριστη διατύπωση αφήνει ανοιχτές πολλές ερμηνείες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις