Κόσμος

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία Τραμπ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν αναμένεται να δώσει το παρών στην τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το CBS.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει πρώτο πως ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε προσωπικά τον Σι Τζινπίνγκ να παραστεί στην ορκωμοσία του αμέσως μετά την εκλογή του.

Στην τελετή ορκωμοσίας που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να παραστούν ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ με την σύζυγό του, όπως είναι η συνήθης πρακτική. Οι πηγές δήλωσαν στο CBS ότι στην τελετή ορκωμοσίας ενδέχεται να παραστούν άλλοι αξιωματούχοι από το Πεκίνο.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει. Η ομάδα του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα. Επίσημα για την πρόσκληση του Κινέζου ηγέτη στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ δεν έχει μιλήσει κανείς.

Ερωτηθείσα το πρωί της Πέμπτης αν ο Σι είχε απαντήσει στην πρόσκληση, η επερχόμενη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λίβιτ δήλωσε στο Fox News ότι δεν γνώριζε, αλλά επιβεβαίωσε ότι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν προσκληθεί.

Η πρόσκληση προς τον Σι, η οποία διαβιβάστηκε εκτός της επίσημης διπλωματικής οδού, αιφνιδίασε τόσο το Πεκίνο όσο και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι που είναι συνηθισμένοι στο αυστηρό πρωτόκολλο και γνωρίζουν πολύ καλά τη δυναμική της εξουσίας στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας έμειναν με την απορία για την πρόθεση του Τραμπ, επισημαίνει το CBS.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines