Ο κατηγορούμενος ναρκέμπορας Dairo Antonio Úsuga παρουσιάστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ύστερα από την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όμως τα θύματα στη χώρα του ζητούν εγγυήσεις ότι θα μιλήσει για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι παραστρατιωτικοί μαχητές που διοικούσε.
Ο Κολομβιανός ναρκέμπορας Úsuga εκδόθηκε πριν λίγες μέρες στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για λαθρεμπόριο κοκαΐνης και όπλων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε εικόνες που δημοσίευσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην πολέμαρχος, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο «Otoniel», εμφανίζεται δεμένος με χειροπέδες να μειδιά περικυκλωμένος από αξιωματικούς.
Ο Πρόεδρος Iván Duque περιέγραψε τη σύλληψη του Otoniel τον περασμένο Οκτώβριο ως το μεγαλύτερο πλήγμα στο εμπόριο ναρκωτικών της χώρας από το θάνατο του Pablo Escobar το 1993.
Όμως, τα θύματα του επί δεκαετίες εμφυλίου πολέμου της χώρας καλούν τον 50χρονο διακινητή να αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει για τις φρικαλεότητες που ο ίδιος επέβλεπε ή γνώριζε. Οι δυνάμεις του Otoniel πιστεύεται ευρέως ότι λειτούργησαν με τουλάχιστον τη σιωπηρή έγκριση ορισμένων τοπικών πολιτικών και δυνάμεων ασφαλείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ναρκέμπορας αντιμετωπίζει ήδη περισσότερες από 120 κατηγορίες στην Κολομβία για δολοφονίες, παράνομη στρατολόγηση, απαγωγή για λύτρα, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, τρομοκρατία, παράνομη κατοχή όπλων και διακίνηση ναρκωτικών.
«Ως θύματα γνωρίζουμε ήδη ποιος είναι ο Otoniel – και δε μας νοιάζει. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο να γνωρίζουμε είναι ποιος τον υποστήριξε και αυτό περιλαμβάνει και πολιτικούς», δήλωσε ο José David Ortega, εκπρόσωπος μιας αγροτικής οργάνωσης στην Κόρδοβα, τη βόρεια επαρχία όπου το Clan del Golfo εξακολουθεί να τρομοκρατεί τις κοινότητες και να δολοφονεί τοπικούς ηγέτες. «Έτσι, ανησυχούμε ότι δε θα πει την αλήθεια στις ΗΠΑ, αλλά θα παραμείνει σιωπηλός για όσα γνωρίζει».
Ο Otoniel και ο αδερφός του –ο οποίος σκοτώθηκε το 2012– ήταν μέλη μιας ανενεργής σήμερα μαοϊκής ανταρτικής φατρίας, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, προτού αλλάξουν πλευρά για να ενωθούν με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς εχθρούς τους, τις Δυνάμεις της Αγροτικής Άμυνας της Κόρδοβα και της Urabá (ACCU). Όταν οι παραστρατιωτικές ομάδες της Κολομβίας διαλύθηκαν το 2006, ο Otoniel αρνήθηκε να παραδώσει το τουφέκι του και παρέμεινε στον εγκληματικό υπόκοσμο.
«Η έκδοση δημιουργεί εμπόδια στο να μαθευτεί η αλήθεια για την ένοπλη σύγκρουση και τη σχέση μεταξύ ενόπλων ομάδων, επιχειρηματιών και πολιτικών», δήλωσε ο Pedro Piedrahíta Bustamante, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μεντεγίν. «Έτσι, ενώ γιορτάζεται μια υποτιθέμενη νίκη στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στην Κολομβία, η σύγκρουση συνεχίζεται και τα θύματα ξεχνιούνται».
Ο Gustavo Petro, ο κεντροαριστερός υποψήφιος που προηγείται στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας, εξέφρασε την υποστήριξή του στα θύματα του Otoniel. «Οι διαδικασίες έκδοσης θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις ομολογίες που χρειάζονται τα θύματα», έγραψε στο Twitter ο Petro. «Δεν υπάρχει κανένα συμφέρον που μπορεί να είναι πάνω από τα θύματα της βίας στην Κολομβία».
Πηγή: The Guardian