Τρίτη, 29 Οκτ.
18oC Αθήνα

Ο κορονοϊός αναζωπυρώνεται και ο τρόμος επιστρέφει – Πού αυξάνονται τα κρούσματα

Ο κορονοϊός αναζωπυρώνεται και ο τρόμος επιστρέφει – Πού αυξάνονται τα κρούσματα

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης του κορονοϊού σε σε όλο τον κόσμο με την ανησυχία να είναι διάχυτη σε πολλές χώρες με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται.

Μπορεί πολλοί να πίστευαν ότι όσο περνούσε ο καιρός ο κορονοϊός θα υποχωρούσε αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 490.771 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Περισσότεροι από 9.684.490 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 4.806.500 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Από την καταμέτρηση που έγινε χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 6.728 νέοι θάνατοι και 176.060 κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι οι ΗΠΑ (2.494), η Βραζιλία (1.141), κατά Μεξικό (736).

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, με 124.732 θανάτους σε 2.444.483 κρούσματα. Τουλάχιστον 663.652 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 54.971 νεκρούς (1.228.114 κρούσματα), το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.414 νεκρούς (309.360 κρούσματα), η Ιταλία με 34.708 νεκρούς (239.961 κρούσματα), και η Γαλλία με 29.778 νεκρούς (199.343 κρούσματα).

Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (64), η Ισπανία (61), η Ιταλία (57) και η Σουηδία (52).

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει επισήμως συνολικά 83.462 κρούσματα (13 νέα), από τα οποία 4.634 θάνατοι (κανένας επιπλέον). Παράλληλα, 78.439 ασθενείς θεραπεύτηκαν.

Η Ευρώπη είχε συνολικά σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 195.397 θανάτους (2.612.452 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 133.285 θανάτους (2.547.218 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 106.023 θανάτους (2.301.516 κρούσματα), η Ασία 31.928 θανάτους (1.158.089 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 14.912 θανάτους (705.565 κρούσματα), η Αφρική 9.093 θανάτους (350.609 κρούσματα) και η Ωκεανία 133 θανάτους (9.047 κρούσματα).

Ο απολογισμός αυτός συντάχθηκε από δεδομένα που συνέλλεξαν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Λόγω των διορθώσεων που γίνονται από τις αρχές ή των καθυστερημένων δημοσιεύσεων δεδομένων, οι αριθμοί αύξησης για το 24ωρο μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτούς που είχαν δημοσιευθεί την προηγουμένη.

SOS Φάουτσι για τις ΗΠΑ – «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα»

Για τα καλά έχει ξεφύγει η κατάσταση με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ με τον Άνθονι Φάουτσι να χτυπάει «καμπανάκι».

Η ταχεία αύξηση του ρυθμού των μολύνσεων του νέου κορονοϊού στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ αποτελεί «σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε σήμερα ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές», επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ομάδας διαχείρισης της κρίσης για τον νέο κορονοϊό του Λευκού Οίκου, αφού λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Μάικ Πενς επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς για την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Αμερικανός επιστήμονας απηύθυνε έκκληση ιδίως στους νέους σχετικά με την ατομική ευθύνη τους, υπογραμμίζοντας πως ζουν σε μια «διασυνδεδεμένη» κοινωνία: «Εάν μολυνθείτε, θα μολύνετε κάποιον άλλο, που θα μολύνει με τη σειρά κάποιον άλλο».

«Και στο τέλος, θα μολύνετε κάποιον ευάλωτο, ίσως μια γιαγιά, έναν παππού, έναν θείο σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ένα παιδί με λευχαιμία».

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς προσπάθησε να μεταδώσει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με την πανδημία, επισημαίνοντας πως σε 34 πολιτείες φαίνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται, ενθαρρύνοντας, εντούτοις, τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλες στρατηγικές με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αύξηση κρουσμάτων σε 16 πολιτείες

Ο Πενς, στην πρώτη ενημέρωση εδώ και μήνες της ομάδας κρίσης, ανέφερε πως σε 16 πολιτείες καταγράφεται αύξηση στις μολύνσεις και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικεντρώνεται στην έξαρση των κρουσμάτων στον αμερικανικό Νότο.

«Καθώς βλέπουμε τα νέα κρούσματα να αυξάνονται και τα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, ενδεχομένως υπάρχει μια τάση μεταξύ των Αμερικανών πολιτών να πιστεύουν ότι επιστρέψαμε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες κι ότι διανύουμε μια εποχή μεγάλων απωλειών και δυσκολιών του αμερικανικού λαού. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση», τόνισε ο Πενς.

ΠΟΥ - κορονοϊός

«Η αλήθεια είναι ότι επιβραδύναμε τη διασπορά. Επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη», σημείωσε.

«Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών, αυτή είναι μια ενθαρρυντική πληροφορία», συμπλήρωσε ο Πενς.

Ο ίδιος προέτρεψε, επίσης, τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών, λέγοντάς τους ότι πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, να απολυμαίνονται συχνά, να πλένουν τα χέρια τους, να μένουν στο σπίτι τους όταν νιώθουν άρρωστοι και να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στη χρήση της μάσκας.

«Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, επομένως λέμε σε κάθε Αμερικανό, ιδίως στις κομητείες και τις πολιτείες που πλήττονται από τα αυξανόμενα κρούσματα, τώρα είναι η ώρα προκειμένου όλοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους».

Λίγο μετά, ο Μάικ Πενς υπερασπίστηκε τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης».

Δραματική προειδοποίηση Κουόμο: «Ώρα να ξυπνήσεις Αμερική»

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επέκρινε σήμερα Πολιτείες που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού, λέγοντας ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι αυτές οι Πολιτείες έκαναν λάθος.

Ο Κουόμο είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Πολιτείες που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες συστάσεις του Λευκού Οίκου τώρα καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα», ανέφερε ο κυβερνήτης. «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα».

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ ‘Αμποτ διέταξε το κλείσιμο όλων των μπαρ και περιόρισε τη λειτουργία των εστιατορίων, σε μια αντιστροφή πορείας μετά την έξαρση κρουσμάτων στην μεγάλη αμερικανική νότια Πολιτεία.

Το άλμα κρουσμάτων και νοσηλειών στο Τέξας είναι κομμάτι μιας πανεθνικής αναζωπύρωσης του ιού σε Πολιτείες που γλύτωσαν την μανία της αρχικής επιδημίας ή προχώρησαν νωρίς στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μια αύξηση ρεκόρ μολύνσεων καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα και το Ουαϊόμινγκ.

 

Αντιθέτως, ο Κουόμο είπε ότι ο μέσος όρος επτά ημερών του ποσοστού των θετικών τεστ στην Νέα Υόρκη είναι στο 1,3%, μια μεγάλη βελτίωση από την προηγούμενη κορύφωση του 50% και πλέον το χαμηλότερο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Νέα Υόρκη, όπου τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από ασθενείς με Covid-19 και έλλειψη πόρων πριν από λίγες εβδομάδες, είναι έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει τις Πολιτείες με αυξανόμενα κρούσματα στέλνοντας εθελοντικό προσωπικό και εξοπλισμό, δήλωσε ο Κουόμο.

186 νέοι θάνατοι στη Βρετανία 

Σταθερά μεγάλος σε καθημερινή βάση παραμένει ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στη Βρετανία.

Το τελευταίο 24ωρο σε όλους τους χώρους στη Βρετανία καταγράφηκαν 186 θάνατοι και ο συνολικός αριθμός τους έχει φτάσει τους 43.414, ενώ τα νέα θετικά περιστατικά μετά από διαγνωστικό τεστ ήταν 1.004, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο εφαρμοσμένης Ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης γύρω από τους θανάτους σε νοσοκομεία της Αγγλίας έδειξε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό μειώνεται κατά 2,4% καθημερινά και ότι πέφτει στο μισό κάθε 29 μέρες. Ο αριθμός των θανάτων μειώνεται κατά 4,3% καθημερινά και πέφτει στο μισό κάθε 16 μέρες.

Διαπιστώνεται επίσης ότι το ποσοστό θανάτου σε μία συγκεκριμένη μέρα, τη 2η Απριλίου, που θεωρείται ότι ήταν η κορύφωση της επιδημίας στην Αγγλία, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 6% (καταγράφηκαν 644 θάνατοι ανάμεσα σε 10.737 νοσηλευόμενους με Covid-19).

Αντίστοιχα, μία άλλη μέρα, την 15η Ιουνίου το ποσοστό θνησιμότητας έπεσε στο 1,5% (καταγράφηκαν 50 θάνατοι ανάμεσα σε 3.270 νοσηλευόμενους με Covid-19).

Σοκ στη Γαλλία – Πάνω από 1.500 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες

Πάνω από 1.500 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο προκαλώντας μεγάλη ανησυχία καθώς είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τις 30 Μαΐου.

Παράλληλα ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του νέου κορονοϊού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 3 ημέρες στη Γαλλία.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση πως το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.588, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 498 τις τελευταίες επτά ημέρες και τον μέσο όρο των 430 κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου.

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο αυξήθηκε κατά 26 και ανέρχεται πλέον σε 29.778, σε σύγκριση με 21 χθες, Πέμπτη, και 11 την Τετάρτη και έναν μέσο όρο 19 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Από την άλλη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με την COVID-19 μειώθηκε κατά 255, στους 8.886. Είναι η πρώτη φορά που το σύνολο των ασθενών στα νοσοκομεία βρίσκεται κάτω του ορίου των 9.000 εδώ και τρεις μήνες.

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε κατά 17, στους 634.

Τρόμος στην Ιταλία! Νέα εστία μετάδοσης κορονοϊού με 64 κρούσματα

Νέα εστία μετάδοσης του κορονοϊού έχει προκύψει στην Μπολόνια, στην έδρα ιταλικής εταιρίας ταχείας παράδοσης δεμάτων και αλληλογραφίας.

Συνολικά, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό εξήντα τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων σαράντα επτά είναι εργαζόμενοι της εταιρίας και οι υπόλοιποι δεκαεπτά συγγενείς και φίλοι τους.

 

«Οι εργαζόμενοι είναι κατατρομαγμένοι. Ζητάμε να κλείσουν τα γραφεία, διότι η υγεία των ανθρώπων είναι πολυτιμότερη από τα κέρδη και την παραγωγή», δήλωσε ο γραμματέας του τομέα μεταφορών του συνδικάτου Uil, Μαουρίτσιο Λάγκο.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή δεν έτυχαν σεβασμού τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν υπογραφεί, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι «απαιτείται να σταματήσουν να εργάζονται, το γρηγορότερο δυνατό, όχι μόνον οι εσωτερικοί υπάλληλοι της διοίκησης, αλλά και οδηγοί της εταιρίας, οι οποίοι είναι συνεχώς εν κινήσει και κάθε ημέρα έρχονται σε επαφή με σχεδόν αμέτρητο αριθμό ανθρώπων».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις