Ο ανατραπείς προχθές, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας, πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα ηγηθεί του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του ως εκ νέου υποψήφιος καγκελάριος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως αποφάσισε ομόφωνα το μεσημέρι στη Βιέννη η διοικούσα επιτροπή του κόμματος.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του ανώτερου αυτού οργάνου του κόμματος, ο γραμματέας του Καρλ Νεχάμερ τόνισε πως το κόμμα θα ακολουθήσει μία σκληρή γραμμή στον προεκλογικό αγώνα, ενώ, παραπέμποντας στο “εξαιρετικό αποτέλεσμα” του Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές της Κυριακής, επισήμανε πως το θεωρεί “εντολή για το τί πρέπει να συμβεί πολιτικά στο μέλλον”.
Ο Καρλ Νεχάμερ άσκησε κριτική στους Σοσιαλδημοκράτες και στο έως πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που, όπως σημείωσε, τη Δευτέρα συγκρότησαν μεταξύ τους μια “συμμαχία” και προκάλεσαν με την πλειοψηφία τους στη Βουλή την ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.
Η νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις Ευρωεκλογές της περασμένη Κυριακής χαρακτηρίστηκε “θρίαμβος” , καθώς όχι μόνον το Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε πρώτη πολιτική δύναμη αυξάνοντας το ποσοστό του στο 34,55% (κατά 7,6 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014), αλλά παράλληλα μεγάλωσε τη διαφορά του σε 11,5 μονάδες από το δεύτερο κόμμα , το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο περιορίστηκε σε ποσοστό 23,9%.
Όπως έδειξαν οι Ευρωεκλογές, η κυβερνητική κρίση που συνταράσσει το τελευταίο δεκαήμερο την Αυστρία μετά την “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνο δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον φέρεται να ευνόησε τον καγκελάριο και το κόμμα του.
Ο νικητής Κουρτς που… έπεσε!
Ακριβώς μία ημέρα μετά τον εκλογικό “θρίαμβο” του Λαϊκού Κόμματός του, ήλθε προχθές Δευτέρα η ανατροπή του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με την αποδοχή, από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής, της πρότασης δυσπιστίας εναντίον ολόκληρης της κυβέρνησής του, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Αυστρία.
Όπως δεν έχει προηγούμενο και ένα τόσο βραχύ διάστημα παραμονής ενός πολιτικού στην ηγεσία μίας αυστριακής κυβέρνησης, καθώς ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο καγκελάριος με τη συντομότερη θητεία μετά το 1945, μόλις 525 ημέρες, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 — όταν ορκίστηκε καγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων — μέχρι προχθές.
Η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, στηρίχθηκε από άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων (που μέχρι την περασμένη εβδομάδα συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα) και το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίστα Πιλτς”), ενώ δεν υπήρξε στήριξη από το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ, το οποίο ωστόσο άσκησε έντονη κριτική στον καγκελάριο Κουρτς.
Χθες Τρίτη, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επισφράγισε την ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας ταυτόχρονα από τα μέλη της — τα οποία στη συνέχεια όρκισε τυπικά εκ νέου — να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι εξελίξεις
Ο Αυστριακός πρόεδρος έθεσε επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης ως μεταβατικό καγκελάριο τον έως τώρα υπουργό Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ στη θέση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δεν παρέστη καν στην χθεσινή τελετή στο προεδρικό μέγαρο στα παλιά χειμερινά ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη.
Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν ευελπιστεί πως, έως το τέλος αυτής της εβδομάδες ή τις αρχές της επόμενης, θα είναι έτοιμη η υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη σύνθεση της οποίας έχει από χθες επαφές με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως φυσικά και με προσωπικότητες από τις οποίες θα επιλεγούν τα μέλη της.
‘Αγνωστο συνεχίζει να παραμένει ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διεξαγάγει τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ να αναφέρεται ως πιθανότερος υπηρεσιακός καγκελάριος.