Κόσμος

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και επίσημα πρόεδρος της Βραζιλίας – «Θα ανοικοδομήσουμε τη χώρα»

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε σήμερα (01.01.2023) ενώπιον του Κογκρέσου σήμερα πρόεδρος της Βραζιλίας.

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα ντα Σίλβα επιστρέφει στην προεδρία της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010).

Σηματοδοτεί με την επιστροφή του και την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο Κογκρέσο ως φόρος τιμής στον θρύλο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Πελέ, ο οποίος πέθανε από καρκίνο την Πέμπτη, και στον επίτιμο πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, ο οποίος πέθανε το Σάββατο, λίγο πριν την ορκωμοσία του Λούλα και του αντιπροέδρου του, Ζεράλδο Άλκμιν. 

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας δεσμεύτηκε «να ανοικοδομήσει τη χώρα, μαζί τον βραζιλιάνικο λαό», αναφερόμενος στον «καταστροφικό» απολογισμό της κυβέρνησης του προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο Λούλα είπε ότι παραλαμβάνει μια κατεστραμμένη χώρα όπου η πείνα επέστρεψε υπό τον Μπολσονάρο, η κυβέρνηση του οποίου, όπως κατήγγειλε ο Λούλα, εξάντλησε τους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατήρηση των δασών και υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπολσονάρο ότι διέπραξε «γενοκτονία» αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία της Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Όπως ανέφερε, τα λάθη της προκάτοχης κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

Ο Λούλα τόνισε ότι κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου έναντι αντιπάλων που επιτέθηκαν στο εκλογικό σύστημα της χώρας, το οποίο φέρει διεθνούς επαίνους. «Εάν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στην πολιτική συνείδηση της βραζιλιάνικης κοινωνίας και του δημοκρατικού μετώπου που σχηματίσαμε», είπε.

Παράλληλα τόνισε πως η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, δήλωσε ο Λούλα, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο», ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει έντονες χειρονομίες από αυτόν μετά τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών υπό τις εντολές του προκατόχου του Μπολσονάρο. Καμία άλλη χώρα δεν έχει τις συνθήκες σαν και αυτές της Βραζιλίας για να γίνει μεγάλη περιβαλλοντική δύναμη, υπογράμμισε.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές με τα χρώματα του Κόμματος Εργαζομένων (PT) χαιρέτιζαν με ζητωκραυγές τον Λούλα καθώς αυτός πορευόταν προς το Κογκρέσο με την παραδοσιακή Ρολς Ρόις της βραζιλιάνικης προεδρίας, μαζί με τον Άλκμιν και τις συζύγους τους, παρά τους σχετικούς φόβους για ασφάλεια. Η ορκωμοσία του Λούλα έγινε απόντος του προκατόχου του, καθώς ο Μπολσονάρο εγκατέλειψε τη Βραζιλία προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του, και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας της απειλής που εγείρουν οι πιο ανυποχώρητοι οπαδοί του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους.

 

 

Γεγονός είναι πως, από το 1985 και το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, ένας απερχόμενος πρόεδρος δεν θα παραδώσει στον διάδοχό του την προεδρική κίτρινη και πράσινη εσάρπα, όπως το θέλει η παράδοση.

300.000 άνθρωποι στις εκδηλώσεις 

Έως και 300.000 άνθρωποι αναμένονταν να συμμετάσχουν στις σημερινές εκδηλώσεις ορκωμοσίας στις οποίες παρευρέθηκαν 17 αρχηγοί κρατών. Από την Μπραζίλια όπου βρίσκεται για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της ως ένας βασικός διεθνής παράγοντας τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε θέματα κλίματος.

«Απέραντη συγκίνηση»

Κάτω από τον λαμπερό ήλιο, χιλιάδες Βραζιλιάνοι χρειάστηκαν να περιμένουν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων λόγω των ελέγχων ασφαλείας. Ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ με πάνω από 40 καλλιτέχνες επρόκειτο να ακολουθήσει την ορκωμοσία. «Όλε Όλε Λούλα», και η «Εσπλανάδα είναι δική μας» φώναζε το πλήθος γεμάτο χαρά.

«Είναι μια ιστορική στιγμή και θα ήταν αδύνατον να μην ήμουν εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζένια Μαρία Σοάρες Πίντο, συνταξιούχος δασκάλα. Ταξίδεψε 30 ώρες με το λεωφορείο από τη νότια πολιτεία της Σάντα Καταρίνα για να φτάσει στη Μπραζίλια και η «συγκίνησή της είναι απέραντη». 

Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής της Μπραζίλια, περίπου 8.000, είχαν κινητοποιηθεί σήμερα, καθώς και χίλιοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί. Σήμερα, η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος κουβαλούσε πυροτεχνήματα και ένα μαχαίρι και προσπάθησε να μπει στην πλατεία για την ορκωμοσία, ανακοίνωσε η αστυνομία της Μπραζίλια.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα