Στο πλαίσιο του μπαράζ συνεντεύξεων που δίνει τις τελευταίες μέρες ήρθε κι αυτή στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24. Η συνέντευξη του Νικολάς Μαδούρο μεταδόθηκε τη Δευτέρα (04.02.2019), λίγες ώρες μετά από εκεί στο ισπανικό κανάλι LaSexta, όπου προειδοποίησε με εμφύλιο. Και κατά τη διάρκεια της οποίας έφτασε μέχρι και στο σημείο να αφήσει… μήνυμα στον τηλεφωνητή του αντιπάλου του, Χουάν Γκουαϊδό.
Μιλώντας στο SkyTG24, ο Νικολάς Μαδούρο αποκάλυψε ότι έγραψε γράμμα στον Πάπα Φραγκίσκο και του ζητά βοήθεια και μεσολάβηση για την κρίση στη Βενεζουέλα. «Έστειλα επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο», είπε ο Μαδούρο στη συνέντευξη που βιντεοσκοπήθηκε στο Καράκας. «Του λέω πως είμαι στην υπηρεσία της υπόθεσης του Χριστού (…) και σ’ αυτό το πνεύμα του ζητώ τη βοήθειά του, σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».
«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Ουρουγουάης, όλες οι κυβερνήσεις της Καραϊβικής στους κόλπους της Caricom και αυτή της Βολιβίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον διάλογο στις 7 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε. «Ζητώ από τον Πάπα να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου. Ελπίζω να λάβω θετική απάντηση», δήλωσε ο Μαδούρο.
Χουάν Γκουαϊδό, έχεις μήνυμα στον τηλεφωνητή από τον Μαδούρο
Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Κυριακής (03.02.2019), η συνέντευξη του Νικολάς Μαδούρο στο ισπανικό κανάλι LaSexta. Σε αυτή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ζητά από τον ομόλογό του των ΗΠΑ, να σταματήσει τις παρεμβάσεις.
«Σταμάτα Ντόναλντ Τραμπ! Κάνεις λάθη που μπορεί να βάψουν τα χέρια σου με αίμα. Και θα αφήσει την προεδρία σου βαμμένη με αίμα. Σταμάτα!» λέει σε μια σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, όπως άφησε ανοιχτό ο Τραμπ σε δική του συνέντευξη, να προκαλέσει εμφύλιο στην -κάποτε πιο πλούσια- χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Κατά τον Μαδούρο, οι Βενεζουελάνοι έχουν τη δυνατότητα διαλόγου και κατανόησης. «Ας σεβαστούμε ο ένας τον άλλο! Ή θα επαναλάβετε ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική. Αυτό θα του έλεγα (του Τραμπ) και θα του το επαναλάβω» τόνισε ο Μαδούρο.
Όταν ο δημοσιογράφος του είπε πως έχει το τηλέφωνο του Χουάν Γκουαϊδό, του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και αναγνωρίζεται από τη μια μετά την άλλη τις χώρες του κόσμου, ο Μαδούρο δεν… έχασε την αυτοκυριαρχία του. Ούτε όταν ο δημοσιογράφος είπε πως αν δεν τον πειράζει θα μπορούσε να του τηλεφωνήσει. «Αν απαντήσει, θα μιλήσω», είπε ο Μαδούρο γελώντας αμήχανα.
Ο δημοσιογράφος συνέχισε την… πρόκληση: «Ας προσπαθήσουμε. Δεν ξέρω αν θα απαντήσει». Ο Μαδούρο μάλλον αυτό δεν το περίμενε. Κοιτάει στο παρασκήνιο και διατηρεί στο πρόσωπό του το αμήχανο χαμόγελο. Αλλά το τηλεφώνημα καταλήγει αυτόματα στον τηλεφωνητή του Γκουαϊδό. «Είναι γεμάτος» λέει ο Μαδούρο. Μάλλον ανακουφισμένος πια.
«Ας του αφήσουμε ένα μήνυμα έτσι κι αλλιώς», λέει ο δημοσιογράφος. «Θα πρέπει να σκεφτεί καλά τι κάνει», λέει σοβαρός ο Μαδούρο. Και στη συνέχεια απευθύνει στον αντίπαλό του κάλεσμα σε διάλογο γιατί, όπως λέει, η πολιτική δεν είναι παιχνίδι για παιδιά.
«Είναι ένας νέος άνθρωπος, με πολλά χρόνια αγώνων μπροστά του, δεν πρέπει να πληγώνει τη χώρα άλλο. Πρέπει να σταματήσει αυτή την πραξικοπηματική στρατηγική και να σταματήσει να προσποιείται πως είναι πρόεδρος αφού κανείς δεν τον εξέλεξε. Και αν θέλει να προσφέρει, να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο, απευθείας. Ας μιλήσουμε για τα προβλήματα της χώρας μας και τις λύσεις. Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι για παιδιά. Η πολιτική, σε εθνικό επίπεδο απαιτεί πολλή υπευθυνότητα και λογική» ήταν το μήνυμα του Νικολάς Μαδούρο στον Χουάν Γκουαϊδό.
Δείτε το απόσπασμα από τη συνέντευξη
Ο Πάπας και η Ιταλία
Δεν είναι γνωστή, ακόμα, η απάντηση (κι αν δοθεί) του Πάπα στον Νικολάς Μαδούρο. Για την ώρα ο Ποντίφικας βρίσκεται σε ιστορική επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να συμμετάσχει σε διεθνή διαθρησκευτική συνάντηση και θα επιστρέψει στη Ρώμη το βράδυ της Τρίτης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουρουγουάη ανακοίνωσαν την, Κυριακή, την πρώτη συνεδρίαση, στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο, της ομάδας επαφής για τη διοργάνωση νέων εκλογών στη Βενεζουέλα. Η ΕΕ και οκτώ χώρες μέλη της (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βρετανία και Σουηδία) συμμετέχουν σ’ αυτή, καθώς και η Βολιβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός και η Ουρουγουάη, από τις χώρες της λατινικής Αμερικής.
Στην Ιταλία, η κρίση στη Βενεζουέλα προκαλεί ισχυρές εντάσεις. Επισήμως η Ρώμη τηρεί στάση αναμονής, υπενθυμίζοντας πως ουδέποτε αναγνώρισε την εκλογή του Μαδούρο. Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της άκρας δεξιάς, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, «επειδή όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα πρέπει να εξαφανισθούν από την επιφάνεια της γης».
Όμως οι σύμμαχοί του, του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων είναι πιο επιφυλακτικοί. «Η ποσότητα της δημοκρατίας που επιδιώκουμε να εξαγάγουμε σε μια χώρα είναι πάντα ευθέως ανάλογη της ποσότητας του πετρελαίου που βρίσκεται σ’ αυτή (…). Χρειάζεται θάρρος για να παραμείνει κανείς ουδέτερος», εξήγησε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ένας από τους «τενόρους» του κινήματος.
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα παρενέβη ζητώντας η Ιταλία να επιδείξει «ευθύνη» και «σαφήνεια με μια κοινή γραμμή την οποία συμμερίζονται όλοι οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ