Κόσμος

Ο Μάικλ Τζόνσον επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σε μια ψηφοφορία θρίλερ

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν οριακά τη Βουλή, έχοντας 219 βουλευτές, έναντι 215 για τους Δημοκρατικούς

Ο Μάικλ Τζόνσον, εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ, επανεξελέγη πρόεδρος των Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μετά από μια επεισοδιακή ψηφοφορία.

Δύο από τους τρεις Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που είχαν καταψηφίσει τον Μάικ Τζόνσον, τον υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, άλλαξαν την ψήφο τους μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ως αποτέλεσμα, ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής από την πρώτη ψηφοφορία, με ψήφους 218 υπέρ έναντι 215 κατά.
Ο Τζόνσον επανεξελέγη στο αξίωμα αφού οι δύο βουλευτές άλλαξαν γνώμη, έπειτα από μισή ώρα διαπραγματεύσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν οριακά τη Βουλή, έχοντας 219 βουλευτές, έναντι 215 για τους Δημοκρατικούς.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου της Βουλής αναμενόταν με ενδιαφέρον καθώς δείχνει πόση επιρροή θα ασκεί ο Τραμπ στο Κογκρέσο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε ευχηθεί «καλή τύχη» στον Τζόνσον πριν από την ψηφοφορία, σχολιάζοντας, στην ανάρτησή του στο Truth Social ότι ο πολιτικός από τη Λουιζιάνα είναι ένας «καλός και πολύ ικανός άνδρας».

REUTERS
REUTERS/Evelyn Hockstein

«Μια νίκη του Μάικ σήμερα θα είναι μια μεγάλη νίκη για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα», τόνισε. Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, ο απερχόμενος πρόεδρος του Σώματος γνώριζε ότι δεν είχε περιθώριο να χάσει πολλές ψήφους. Αρκετοί ήταν εκείνοι οι βουλευτές που εξέφραζαν πριν από την ψηφοφορία επιφυλάξεις –και κάποιοι δήλωσαν κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση αν θα τον ψηφίσουν.

Η αρχική απόρριψη της υποψηφιότητας του Μάικ Τζόνσον δείχνει ποιες δυσκολίες ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Τραμπ για να περάσει από το Κογκρέσο τα σχέδιά του κατά τους πρώτους μήνες της προεδρίας του.

Αν και η εκλογή προέδρου συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία, τα δύο τελευταία χρόνια έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα, κυρίως μετά την πρωτοφανή καθαίρεση, πριν από έναν χρόνο, του Κέβιν Μακάρθι.

Η ανατροπή του είχε ενορχηστρωθεί από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που τον κατηγορούσε ότι εμφανιζόταν πολύ υποχωρητικός απέναντι στους Δημοκρατικούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1