Τρίτη, 16 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ο Μακρόν αποδέχτηκε την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ όμως παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Μακρόν αποδέχτηκε την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ όμως παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός
REUTERS

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή, επισήμως, την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο.

Η κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, παρά την παραίτησή του και την αποδοχή της από τον Εμμάνουελ Μακρόν, θα παραμείνει ως υπηρεσιακή και θα διαχειρίζεται «τα τρέχοντα ζητήματα», μέχρι να σχηματιστεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

 Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ατάλ να παραμείνει σε αυτήν την προσωρινή θέση μέχρι τη λήξη των Ολυμπακών Αγώνων του Παρισιού, που θα ξεκινήσουν σε 10 ημέρες.

«Προκειμένου αυτή η περίοδος να λήξει το συντομότερο δυνατόν, επαφίεται στις δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Με την αποδοχή της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλ, εξασφαλίζεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί πρόταση μομφής σε βάρος της, ενώ οι 17 υπουργοί της που έχουν εκλεγεί βουλευτές, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της κυβέρνησης, δεν υποχρεούνται να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα και θα μπορέσουν να λάβουν μέρος μεθαύριο, Πέμπτη, στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα γίνει για την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία του γαλλικού Συντάγματος το οποίο προβλέπει ρητά ότι ένας βουλευτής που γίνεται υπουργός οφείλει να παραδίδει τη βουλευτική του έδρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις