Άνοιγμα προς τη Μόσχα κάνει ο Εμάνουελ Μακρόν θέλοντας να εξεταστεί εκ νέου το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία. «Το να ωθήσουμε τη Ρωσία μακριά από την Ευρώπη είναι μεγάλο λάθος», εκτίμησε σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος.
Απευθυνόμενος στο σύνολο των πρεσβευτών της Γαλλίας που βρίσκονται στο Παρίσι για την ετήσια σύνοδό τους, ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος έχει ήδη ταχθεί υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Μόσχα, που είχαν ενταθεί μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, πρόσθεσε: «Πρέπει στρατηγικά να διερευνήσουμε τους δρόμους μιας τέτοιας προσέγγισης και να θέσουμε τους όρους μας».
«Γνωρίζω πως πολλοί ανάμεσά σας μερικές φορές» χρειάστηκε να εργαστούν σε υποθέσεις στις οποίες «όλα τους οδήγησαν να είναι δύσπιστοι απέναντι στη Ρωσία, μερικές φορές δικαίως», δήλωσε στους διπλωμάτες.
«Και οικοδομήσαμε αυτή τη σχέση, από την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, μέσα σε αυτή τη δυσπιστία. Με μια διαδοχή παρεξηγήσεων. Και δεν έχω καμία αφέλεια όταν θέλω να ανοικοδομήσω αυτή τη σχέση», πρόσθεσε.
«Απαραίτητη προϋπόθεση η λύση με Ουκρανία»
«Είμαστε στην Ευρώπη και, αν δεν ξέρουμε σε μια δεδομένη στιγμή να κάνουμε κάτι χρήσιμο με τη Ρωσία, θα παραμείνουμε με μια ένταση βαθιά στείρα, θα συνεχίσουμε να έχουμε παγωμένες συγκρούσεις παντού στην Ευρώπη, να έχουμε μια Ευρώπη που είναι το θέατρο μιας στρατηγικής μάχης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία, άρα να έχουμε συνέπειες του Ψυχρού Πολέμου στο έδαφός μας», συνέχισε ο Μακρόν.
«Είναι αυτό που είπα στον πρόεδρο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο Μπρεγκανσόν [τη θερινή προεδρική κατοικία]: πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα», πρόσθεσε, «Πρέπει να εξερευνήσουμε στρατηγικά τους δρόμους μιας τέτοιας προσέγγισης και να θέσουμε τους όρους μας».
Στις 21 Αυγούστου, ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε πως η Ρωσία μπορεί «εν καιρώ» να ξαναγίνει μέλος της G7 που θα ξαναγίνει έτσι η G8.
«Η απαραίτητη προϋπόθεση» για μια επανεισδοχή της Ρωσίας «είναι η εξεύρεση μιας λύσης σε σχέση με την Ουκρανία στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ», είχε προσθέσει.
Για το θέμα αυτό, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο μιας συνόδου κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.