Site icon NewsIT
09:49 | 15.11.22

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να καλέσει τον Πούτιν «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να καλέσει τον Πούτιν «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Newsit Newsroom

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, που διεξάγεται στο Μπαλί. Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει στον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να πειστεί να σταματήσει την «κλιμάκωση» στον πόλεμο στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε η Κίνα να συμβάλει να περάσουν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μηνύματα προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση και να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφεραν οι υπηρεσίες της προεδρίας της Γαλλίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ – σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ –  εξέφρασε την «υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μεσολάβησης», ειδικά αυτές του Εμανουέλ Μακρόν, και «επανέλαβε την σθεναρή αντίθεσή του στη χρήση ατομικών όπλων» από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. 

«Επαναβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στην αποκλιμάκωση, στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη βούλησή του να τερματιστεί αυτή η σύρραξη», συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία. Κατά την άποψη του Παρισιού, «οι γραμμές έχουν αρχίσει να μετακινούνται» σε ό,τι αφορά την Κίνα, καθώς το Πεκίνο αναζητεί «ισορροπία» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Σι Τζινπίνγκ είπε καθαρά πως αυτή η περίπλοκη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγοντα τρόπο», ανέφερε σύμβουλος του γάλλου προέδρου. Παράλληλα, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να «προχωρήσουν μπροστά» σε πολλά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που εκτείνονται από τον αγροδιατροφικό τομέα ως την αεροναυτική βιομηχανία, κατά την ίδια πηγή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε να επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του 2023, εάν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, με δεδομένη την πολιτική «zero COVID» του Πεκίνου, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Καθώς άρχιζε η συνάντηση των δύο ηγετών στο Μπαλί, στο περιθώριο της G20, ο κ. Μακρόν κάλεσε τον κ. Σι οι δύο χώρες να «ενώσουν» τις «δυνάμεις» τους εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια «σταθερότητα» είναι επίσης προς το «συμφέρον» της Κίνας.

Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου, και συνεχίζει να διστάζει, όπως πολλές χώρες του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, να επικρίνει τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version