Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
Reuters

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Μαρκ Ρούτε θα διαδεχθεί τον Γενς Στολτεμπεργκ καθώς ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του για γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και θα στηρίξει των Ολλανδό πρώην πρωθυπουργό.

Την περασμένη Τρίτη, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του απερχόμενου Ολλανδού πρωθυπουργού, ενώ με τη σημερινή επιβεβαίωση από τη Ρουμανία, πλέον και τα 32 μέλη της Συμμαχίας στηρίζουν την διαδοχή του Ρούτε.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, ο Γιοχάνις είπε ότι είχε ενημερώσει τους συμμάχους του NATO για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Ο Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του NATO σε μια κρίσιμη στιγμή, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η νέα του δουλειά θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα διαμορφώσουν τη μοίρα της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η επιβεβαίωση του Ρούτε σημαίνει επίσης ότι το ζήτημα της διαδοχής έχει ξεκαθαριστεί πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του NATO θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν την 75η επέτειο της ίδρυσης της συμμαχίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις