Κόσμος

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βάζει τέλος στο fact checking σε Facebook και Instagram – Η νέα Meta εποχή θα εστιάζει στο πολιτικό περιεχόμενο

Το fact checking είναι η διαδικασία επαλήθευσης της πραγματικής ακρίβειας των αμφισβητούμενων αναφορών και δηλώσεων

Η Meta απαλλάσσεται από το πρόγραμμα fact checking, «χαλαρώνει δραματικά τη λογοκρισία» και προτείνει περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες της- Facebook, Instagram και Threads-, όπως ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.  

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβηκε στα social media το αφεντικό της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ, υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στην ελευθερία του λόγου μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και δήλωσε ότι, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, θα «απαλλαγούμε από τα fact checkers και θα τα αντικαταστήσουμε με τα community notes, παρόμοιες με το Χ».

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι «Οι πρόσφατες εκλογές φαίνεται επίσης ότι είναι ένα πολιτιστικό σημείο καμπής για να δοθεί ξανά προτεραιότητα στον λόγο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ, συνέχισε λέγοντας: «Έτσι θα επιστρέψουμε στις ρίζες μας και θα επικεντρωθούμε στη μείωση των λαθών, στην απλοποίηση των πολιτικών μας και στην αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες μας».

Οι ομάδες διαχείρισης περιεχομένου της τεχνολογικής εταιρείας, θα μεταφερθούν από την Καλιφόρνια στο Τέξας «όπου θα ανησυχούμε λιγότερο για την προκατάληψη εναντίον τους», είπε.

Η Meta έχει περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Στη δήλωσή του, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η Meta θα «απαλλαγεί επίσης από ένα σωρό περιορισμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση και το φύλο που είναι απλά εκτός επαφής με τον κυρίαρχο διάλογο».

Ο Ζούκερμπεργκ διατύπωσε την απόφαση να καταργήσει το πρόγραμμα fact checking, ως επιστροφή σε ένα επιχείρημα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης που είχε διατυπώσει στο Πανεπιστήμιο Georgetown τον Οκτώβριο του 2019. 

Τι είναι το fact checking

Το fact checking, είναι η διαδικασία επαλήθευσης της πραγματικής ακρίβειας των αμφισβητούμενων αναφορών και δηλώσεων. Το fact checking μπορεί να διεξάγεται πριν ή μετά τη δημοσίευση. Ο εσωτερικός έλεγχος γεγονότων είναι ο έλεγχος αυτός που γίνεται εσωτερικά από τον εκδότη για να αποτραπεί η δημοσίευση ανακριβούς περιεχομένου- όταν το κείμενο αναλύεται από τρίτο μέρος, η διαδικασία ονομάζεται εξωτερικός έλεγχος γεγονότων.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το fact checking μπορεί πράγματι να διορθώσει τις αντιλήψεις των πολιτών, καθώς και να αποθαρρύνει τους πολιτικούς από τη διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών ισχυρισμών. Ωστόσο, οι διορθώσεις μπορεί να αποσυντεθούν με την πάροδο του χρόνου ή να υπερκεραστούν από τις υποδείξεις των ελίτ που προωθούν λιγότερο ακριβείς ισχυρισμούς.

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα