Σε μια πρωτοβουλία που μέχρι πρότινος ήταν «ταμπού» σκέφτεται να προχωρήσει ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος εξετάζει την παράδοση φονικών γερμανικών πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο Φρίντριχ Μερτς, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, τάχθηκε υπέρ της παράδοσης πυραύλων τύπου Taurus στην Ουκρανία «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους», τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «πρέπει να βγουν από την άμυνα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά την διάρκεια συνέντευξης στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Μερτς απάντησε σε ερώτηση εάν ισχύουν όσα υποστήριζε για τους πυραύλους Taurus όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
«Ναι, το είπα ακριβώς όπως το εννοούσα. Όχι ότι εμείς οι ίδιοι επεμβαίνουμε σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ότι εξοπλίζουμε τον ουκρανικό στρατό με τέτοια όπλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Στην συνέχεια, ο Φρίντριχ Μερτς πρόσθεσε ότι έλεγε πάντα ότι θα το έκανε μόνο σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του: «Αυτό πρέπει να συμφωνηθεί και αν συμφωνηθεί, τότε η Γερμανία θα πρέπει να συμμετάσχει».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πύραυλος αέρος – επιφανείας τύπου Taurus / REUTERS / Angelika Warmuth
Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί καγκελάριος από την ομοσπονδιακή γερμανική Βουλή στις 6 Μαΐου 2025, εξήγησε ότι ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να βγει από την άμυνα.
«Ο στρατός θα έλεγε ότι πρέπει να προλάβει την κατάσταση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση περαιτέρω ρωσικών επιθέσεων, η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι «για παράδειγμα, η πιο σημαντική χερσαία σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας θα καταστραφεί».
Η πλειοψηφία των στρατιωτικών προμηθειών του ρωσικού στρατού βρίσκεται στην Κριμαία. «Αυτή θα ήταν μια ευκαιρία να φέρουμε επιτέλους αυτή τη χώρα σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωρίσει τη ματαιότητα αυτού του πολέμου», κατέληξε ο κ. Μερτς.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
«Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε κλιμάκωση της σύγκρουσης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ρωσικού προεδρικού γραφείου Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστηρίζοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν παρόμοια προσέγγιση, «η οποία προκάλεσε την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και συνέβαλε στην παράταση του πολέμου».
Ο κ. Πεσκόφ ανέφερε ακόμη ότι οι δηλώσεις του κ. Μερτς κατέστησαν σαφές ότι ως καγκελάριος θα λάβει μια «σκληρότερη στάση, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία».