“Αυτή η λεγόμενη άρνηση για λόγους συνείδησης”, η οποία αναγνωρίζεται από την κροατική νομοθεσία, “μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στο δικαίωμα της προστασίας της υγείας και σε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών”, είπε η Σάνια Τσέραρ, της οργάνωσης CESI
Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αλλά επίσης εκφράζουν οργή επειδή ο φαρμακευτικός σύλλογος του Ζάγκρεμπ στήριξε την απόφαση της φαρμακοποιού. Σύμφωνα με τον σύλλογο, οι φαρμακοποιοί μπορούν να επικαλούνται λόγους συνείδησης, εφόσον αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.
“Πρώτα ήταν οι γυναικολόγοι, τώρα οι φαρμακοποιοί… Πού θα σταματήσει αυτό;” διερωτήθηκε η γυναίκα που στα μέσα Νοεμβρίου συνάντησε την άρνηση της φαρμακοποιού να της πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια, μολονότι είχε συνταγή γιατρού.
Στην Κροατία, όπου η Καθολική Εκκλησία είναι πανίσχυρη, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα αμφισβήτησης του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επικαλούνται λόγους συνείδησης για να μην κάνουν αμβλώσεις.