- Από την... ασφάλεια της Ρωσίας, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη από το λαό της Ουκρανίας και υποσχέθηκε να γυρίσει το συντομότερο - "Έφυγα γιατί απειλούσαν τη ζωή τη δική μου και της οικογένειάς μου" είπε σε συνέντευξης Τύπου - "Μειονότητα φασιστών" ανέλαβε την εξουσία - "Όσο ζω, εγώ είμαι ο πρόεδρος – Παράνομες οι εκλογές της 25ης Μαΐου" - Η Κριμαία πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της, εντός Ουκρανίας
Όλα καλά κι όλα ωραία. Μόνο που οι κακοί δυτικοί και μια μειονότητα φασιστών του πήραν την εξουσία μέσα από τα χέρια. Εκείνος, δεν ήθελε να χάσουν τη ζωή τους αθώοι πολίτες. Δεν έδωσε εντολή στην αστυνομία να πυροβολεί με αληθινές σφαίρες τους διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν.
Και φυσικά, πονάει για το λουτρό αίματος. Ντρέπεται, όπως είπε και γι’ αυτό ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη από το λαό της Ουκρανίας. Μίλησε μειοψηφία φασιστών που έκλεψε την εξουσία, για πραξικόπημα από “γκάνγκστερ” τους οποίους κάλεσε να αποχωρήσουν από τα κτίρια που κρατούν και να αποπλιστούν.
Όλα αυτά ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, που οδήγησαν στην καθαίρεσή του, στην αλλαγή εξουσίας, τις πρόωρες εκλογές και στην ανάφλεξη στην Κριμαία. Και όλα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη… θαλπωρή και στην ασφάλεια του Ροστόφ επί του Ντον, στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο έκπτωτος Ουκρανός πρόεδρος δεν παραδέχτηκε κανένα λάθος. Για όλα φταίνε οι δυτικοί, που στήριξαν τους φασίστες της πλατείας Μαϊντάν και τον ανάγκασαν να φύγει από το Κίεβο γιατί δεχόταν απειλές για τη ζωή του αλλά και για την ασφάλεια της οικογένειάς του.
Και τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο, δεν το έσκασε από το Κίεβο, όχι… Έφυγε για το Χάρκοβο για να συμμετάσχει σε συνάντηση με μέλη του κόμματός του. Αλλά οι απειλές και η επίθεση που δέχτηκε το αυτοκίνητό του, τον ανάγκασαν να πάει στην Κριμαία, όπου δέχτηκε νέες απειλές και γι’ αυτό έφυγε για το Ροστόφ της Ρωσίας, όπου μένει ένας φίλος του!
«Ντρέπεστε;» τον ρώτησε δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε. «Ναι» ήταν η απάντηση. Και εκεί ζήτησε την πρώτη συγγνώμη από τον ουκρανικό λαό γιατί απέτυχε να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους βετεράνους, από τον ουκρανικό λαό (. . .) για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία».
Υποσχέθηκε να συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας» και να επιστρέψει το συντομότερο, όταν δε θα υπάρχει φόβος για εκείνον και την οικογένειά του και αφού πάρει διαβεβαιώσεις από τους διεθνείς παρατηρητές.
Σύμφωνα με τον Γιανουκόβιτς την εξουσία στη χώρα έχουν καταλάβει «εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα». Αλλά είπαμε, φταίει η Δύση, η οποία «υποστήριξε» τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν», είπε και μίλησε για ανομία και χάος μετά την υπογραφή της συμφωνίας για έξοδο από την κρίση, την περασμένη Παρασκευή.
«Δεν παραιτήθηκα, δεν κατηγορήθηκα. Όσο ζω, είμαι ο πρόεδρος της Ουκρανίας», είπε και ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Μαΐου γιατί είναι «παράνομες».
Αρνήθηκε πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να πυροβολεί εν ψυχρώ και με αληθινές σφαίρες πολίτες που διαδήλωναν στην πλατεία Ανεξαρτησίας. «Κανείς δεν ήθελε περισσότερο από εμένα να αποφευχθεί το λουτρό αίματος», είπε.
Ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά μίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα. «Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του (του Πούτιν) απορώ που είναι τόσο συγκρατημένος και σιωπηλός», είπε και υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει παρατηρητής στην ουκρανική κρίση αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να δράσει. Ό,τι είναι να κάνει, πάντως, πρέπει να το κάνει μόνη της γιατί ο ίδιος υποστήριξε ότι δε θα ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Μόσχα.
Αναφερόμενος στην Κριμαία, ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε απόλυτα φυσιολογική την εξέλιξη. «Όλα όσα συμβαίνουν στην Κριμαία είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση στο πραξικόπημα των γκάνγκστερ. Στο Κίεβο μια ομάδα εξτρεμιστών άρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αλλά να εξακολουθεί να χαίρει της αυτονομίας της.
Φυσικά, αναφέρθηκε και στη μεγάλη του πολιτική αντίπαλο, Γιούλια Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε μόλις εκείνος έπεσε από την εξουσία. Ποτέ δεν είχε σκοπό να την βλάψε, είπε αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο που είχε υπογράψει η Τιμοσένκο όταν ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας με τη Ρωσία προκάλεσε ζημιά ύψους μεγαλύτερου από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμη, ο Γιανουκόβιτς διέψευσε ότι διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανέχεια χτυπά την πόρτα της Ουκρανίας! Παράκληση στο ΔΝΤ: Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας!
Ουκρανία προς Ρωσία: Δώστε μας πίσω τον Γιανουκόβιτς! Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος
Ο “ελεύθερος σκοπευτής” που λίντσαραν στο Κίεβο ήταν ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας
Φιλοναζιστής ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας;
Ρωσική επίδειξη δύναμης στην Κριμαία – Πτήση 10 ελικοπτέρων πάνω απο την πόλη
Δεν υπάρχει ανάγκη για σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων της Ουκρανίας
Επικίνδυνα ανόητη η ιδέα του Πούτιν για στρατιωτική επέμβαση
Πρόβα επέμβασης! Κατέλαβαν δυο αεροδρόμια στην Κριμαία οι Ρώσοι