Χωρίς τέλος είναι το μαρτύριο των κατοίκων και όχι μόνο από τις πλημμύρες στον νότο. Μετά τις ανυπολόγιστες ζηµιές που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες εβδοµάδες τα φουσκωµένα νερά του Μισισιπή στο Μέµφις, ο υδάτινος εφιάλτης απειλεί τώρα τις πολιτείες Αρκάνσας και Λουιζιάνα.
∆εκάδες χιλιάδες στρέµµατα καλλιεργήσιµης γης έχουνήδη καταστραφεί κι εκατοντάδες κάτοικοι των φτωχών περιοχών του ∆έλτα του Μισισιπή έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες µέρες, καθώς η στάθµη του ποταµού έχει φθάσει σχεδόν τα 15 µέτρα. «Μερικά σπίτια έχουν βυθιστεί εντελώς κάτω από το νερό», λέει ο άστεγος πλέον Μάικλ Ντιους. «Το 98% των σπιτιών έχειένα έως δύο µέτρα νερό», προσθέτει.
Σύµφωνα µε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κατάσταση αναµένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον τις τρεις επόµενες εβδοµάδες, µε επίκεντρο κυρίως τη Νέα Ορλεάνη, τη µεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Λουιζιάνα. Ακόµη όµως κι όταν η κρίση ξεπεραστεί, προειδοποιούν οι µετεωρολόγοι, η στάθµη του νερού του ποταµού θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και θα χρειαστούν µήνες ώστε τα σπίτια που έχουν υποστεί ζηµιέςνα στεγνώσουν τελείως.
Στο Αρκάνσας, εργάτες εργάζονται νυχθηµερόν για να τοποθετήσουν ισχυρά αναχώµατα που θα εµποδίσουν την υπερχείλιση του ποταµού, ενώ ήδη η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί σε κεντρικές λεωφόρους.
Στην επαρχία Σεν Μάρτιν της Λουιζιάνας, οι φυλακισµένοι γεµίζουν τα εκατοντάδες σακιά µε άµµο που θα τοποθετηθούν γύρω από τους δρόµους, προκειµένου να µη µετατραπούν σε λίµνες –σε πολλούς δρόµους του Μέµφις, η µετακίνηση γίνεται αποκλειστικά µε βάρκες. «Ολοι είναι πανικόβλητοι. ∆εν ξέρουν τι να κάνουν», λέει ο σερίφης του Σεν Μάρτιν.
Στην ευρύτερη περιοχή του∆έλτα του Μισισιπή, όπου δεν κυκλοφορούν τοπικές εφηµερίδες ούτε λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθµοί,οι τοπικές αρχές προσπαθούν να φθάσουν σε όλα τα αποµονωµένα σηµεία και να ενηµερώσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Εκτός από την υπερχείλιση των υδάτων όµως, οι κάτοικοι έχουν να αντιµετωπίσουν επίσης την έκτακτη επιδροµή των φιδιών και των ποντικών. «Αναρριχώνται για να βρουν στεγνό καταφύγιο», εξηγεί τοπικός αξιωµατούχος.