Ο άνθρωπος που ως υπουργός Οικονομικών “έδιωξε” το ΔΝΤ από την Τουρκία, είναι ο ίδιος που το βάζει ξανά στο τραπέζι της συζήτησης. Ο άλλοτε φίλος και νυν εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλί Μπαμπατζάν χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για την τουρκική οικονομία.
Ο Αλί Μπαμπατζάν ήταν υπουργός Οικονομικών επί Ερντογάν. Αλλά ο πρώην φίλος έχει γίνει πλέον εχθρός του Τούρκου προέδρου. Πρόσφατα μάλιστα ίδρυσε δικό του κόμμα και στο πλαίσιο αυτό φιλοξενήθηκε στο Fox TV της Τουρκίας και «ξεγύμνωσε» το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Και δεν έκανε μόνο αυτό αλλά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, παρουσίασε με τόσο μελανά χρώματα την πορεία της οικονομίας που ούτε λίγο ούτε άφησε να εννοηθεί πως ίσως χρειαστεί ξανά δάνειο από το ΔΝΤ! «Σημασία έχει η Τουρκία να ικανοποιήσει τις ανάγκες της σε συνάλλαγμα. Έχει μεγάλη ανάγκη σε συνάλλαγμα κι αν δεν ικανοποιηθεί τότε μπορεί να αυξηθεί η υποτίμηση, να αυξηθεί ο πληθωρισμός και η χώρα να γίνει φτωχότερη. Πρέπει να βρούμε πηγές ή από τις αγορές ή από κεντρικές τράπεζες ή από διεθνείς οργανισμούς».
Click4more Ρουστού: “Δεν μπορείς να κάνεις πλάκα με τον κορονοϊό”
Ο Μπαμπατζάν «σταύρωσε» τον Ερντογάν και για το πακέτο μέτρων (ύψους 100 δισ. τουρκικών λιρών ή 15,4 δισ. δολαρίων) που εξήγγειλε πριν από μερικές μέρες για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Κατά τον πρώην «τσάρο» της τουρκικής οικονομίας, το πακέτο Ερντογάν δεν διασφαλίζει εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που εργάζονται αλλά δεν είναι δηλωμένοι!
Το πακέτο Ερντογάν περιλαμβάνει αναβολή πληρωμής χρεών και φορολογικές ελαφρύνσεις σε διάφορους τομείς, προκειμένου να περιοριστεί το οικονομικό βάρος από τον κορονοϊό.
Όμως ο Αλί Μπαμπατζάν υποστήριξε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοφιλές πρωϊνό πρόγραμμα του Ισμαήλ Κιουτσιούκκαγια στο Fox TV, ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στα πακέτα στήριξης και στο “Βραχυπρόθεσμο Επίδομα Εργασίας” που παρέχεται από την Υπηρεσία Εργασίας της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρατική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Μπαμπατζάν, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ερντογάν, επικαλέστηκε στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής (TUIK) που αναφέρουν ότι στην Τουρκία υπάρχουν 9 εκατομμύρια αδήλωτοι εργαζόμενοι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αγνοήσει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
“Πώς μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους που δεν μπορούν ούτε καν να αγοράσουν ψωμί, να μείνουν στο σπίτι;” είπε ο Αλί Μπαμπατζάν: “Είκοσι επτά εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία κερδίζουν εισόδημα από την κυβέρνηση επειδή είναι δημόσιοι υπάλληλοι που είτε είναι συνταξιούχοι είτε εξακολουθούν να εργάζονται. Όμως 55 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν εισόδημα από το κράτος. Πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις πρώτα και κατεξοχήν γι’ αυτά τα 55 εκατομμύρια,” τόνισε.
Ο επικεφαλής του κόμματος ΝΤΕΠΑ υποστήριξε ότι, σε αυτή τη φάση, το κράτος έχει διάφορες επιλογές για να δημιουργήσει πόρους, μεταξύ αυτών την αναστολή των φορολογικών και άλλων πληρωμών ή τη διάθεση δανείων ή επιδομάτων στους πολίτες.
Click4more Τουρκία: Βρήκε… ευκαιρία ο Ερντογάν! Παρακολούθηση των κινητών όσων έχουν κορονοϊό
“Το κράτος μπορεί και πρέπει να κάνει όλα αυτά”, τόνισε. “Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα πυρομαχικά που διαθέτει. Ακόμη και μιας ημέρας καθυστέρηση θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο μέλλον”, δήλωσε ο Μπαμπατζάν στη συνέντευξή του στο Fox TV.
Η κρίση του κορονοϊού κατέλαβε την Τουρκία σε στιγμή αδυναμίας, “λόγω της συρρίκνωσης του δημοσιονομικού χώρου, της μείωσης του αποθεματικού ξένου συναλλάγματος στην Κεντρική Τράπεζα, της αποδυνάμωσης των τραπεζικών ισολογισμών, της εξάντλησης των αποθεματικών κεφαλαίων και της μείωσης της εμπιστοσύνη προς τα θεσμικά όργανα,” υποστήριξε ο πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν στα θέματα της οικονομίας.
Το πακέτο του Ερντογάν έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και τους οικονομικούς κύκλους, επειδή δεν επαρκεί για να βοηθήσει την οικονομία να επιβιώσει και επειδή φαίνεται να βοηθά τις επιχειρήσεις περισσότερο από τους εργαζόμενους που πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της απώλειας εισοδήματος που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και ΣΚΑΙ