Ο Ιταλός φιλόσοφος, συνεργάτης του Ζακ Ντεριντά, εξηγεί το «φαινόμενο Σίλβιο»
Στην Ιταλία στέρεψαν από ιδέες που να εξηγούν τη μακρά παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εξουσία και το έριξαν στη… φιλοσοφία. Σύμφωνα λοιπόν με έναν επιφανή ιταλό στοχαστή, συνεργάτη του γάλλου φιλοσόφου Ζακ Ντεριντά, όλες οι κοινωνιολογικές, πολιτικές και οικονομικές εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για το «φαινόμενο Μπερλουσκόνι» δεν είναι επαρκείς: ούτε ο λαϊκισμός του, ούτε η αντίθεσή του στους φόρους, ούτε η μανία του για το πληρωμένο σεξ, ούτε η αδύναμη – αριστερή – αντιπολίτευση.
Όπως εξήγησε ο Μαουρίτσιο Φεράρις του πανεπιστημίου του Τορίνο ο λόγος της επιτυχίας του «άτακτου» ιταλού πρωθυπουργού, είναι «η στροφή της Ιταλίας προς τον μεταμοντερνισμό». Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου χιλιάδων ανθρώπων στο ετήσιο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μόντενα της Ιταλίας, ο καθηγητής Φεράρις εξήγησε τους ηθικούς κρυφούς κινδύνους αυτής της πολιτισμικής τάσης καθώς και το γιατί ο Μπερλουσκόνι συνιστά μία από τις «πλέον τερατώδεις δημιουργίες» του μεταμοντερνισμού.
Η αλήθεια σε ένα «χαλαρό» ηθικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει καταστεί «ευπροσάρμοστο αγαθό», ενώ το χιούμορ και το προσωπικό συμφέρον έχουν αντικαταστήσει το σύνολο των ηθικών αρχών. Επομένως στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι, όλα είναι δυνατά, εξήγησε ο Φεράρις – ακόμη και να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός σε επίσημη εκδήλωση της εκκλησίας συνοδευόμενος από δύο ιερόδουλες που παρουσίασε ως γραμματείς του!
Και οι «ροζ» αποκαλύψεις στον ιταλικό Τύπο για τον Καβαλιέρε καλά κρατούν: προσφάτως δόθηκε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο συνομιλιών που αποκαλύπτουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 ο υπεύθυνος ασφαλείας του Μπερλουσκόνι φρόντισε να «προμηθεύσει» τον πρωθυπουργό με μερικές νέες γυναίκες προκειμένου εκείνος να ικανοποιήσει τις ακόρεστες σεξουαλικές του ορέξεις.
Πηγή: “Το Βήμα”