Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εκτελεί χρέη αρχηγού του κράτους και διαδραματίζει ένα ρόλο με κύρος, αν και διακριτικό, στις πολιτικές κρίσεις. Ο απερχόμενος, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ήταν αυτός που καθοδήγησε τη διαδοχή, από τον Μπερλουσκόνι, στον νυν πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
“Αν υπήρχε μια πλειοψηφία υπέρ του, θα τον ψήφιζα οπωσδήποτε”, απάντησε ο Μπερλουσκόνι σε ερώτηση σχετικά με τον Ντράγκι στο τηλεοπτικό κανάλι LA7 TV, αρνούμενος ότι θέλει την προεδρία για τον εαυτό του. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης αφότου δήλωσε πρόσφατα ότι έχει κατά νου ένα όνομα που θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από τους κεντροαριστερούς αντιπάλους του.
Ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας πρέπει να εκλεγεί με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, καθώς η θητεία του Ναπολιτάνο λήγει το Μάιο. Για να αναλάβει την προεδρία της Ιταλίας, ο Ντράγκι θα πρέπει να διακόψει την οκταετή θητεία του επικεφαλής της ΕΚΤ, που άρχισε το Νοέμβριο του 2011.
Ο επιρρεπής στα σκάνδαλα Μπερλουσκόνι, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού στρατοπέδου, αλλά δεν θέτει και πάλι υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, απέρριψε δηλώσεις των αντιπάλων του ότι έχει χάσει διεθνώς την αξιοπιστία του.
“Στην Ευρώπη με φοβούνταν, δεν με περιγελούσαν. Επέβαλα τον Ντράγκι επικεφαλής της ΕΚΤ, σε πείσμα του (πρώην υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο) Τρεμόντι και σε πείσμα του (πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά) Σαρκοζί”, δήλωσε.
Ο Μπερλουσκόνι επιτέθηκε στην Ίλντα Μποκασίνι, την εισαγγελέα του Μιλάνου η οποία ηγείται της δίκης στην οποία ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για σχέσεις με ανήλικη πόρνη και για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τα πάρτι του με μια χορεύτρια που ήταν τότε ανήλικη. “Η Μποκασίνι θα πρέπει να δικαστεί η ίδια επειδή σπατάλησε δημόσια κεφάλαια σε μια δίκη βασισμένη σε αδύναμες κατηγορίες”, τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ