Site icon NewsIT

Ο Μπιλ Γκέιτς έφαγε βούτυρο φτιαγμένο από σκέτο αέρα και του άρεσε – «Έχει πολύ καλή γεύση σαν το πραγματικό»

18.07.2024 | 17:34
Ο Μπιλ Γκέιτς έφαγε βούτυρο φτιαγμένο από σκέτο αέρα και του άρεσε – «Έχει πολύ καλή γεύση σαν το πραγματικό»

Αρχικά ο Μπιλ Γκέιτς, ήθελε η ανθρωπότητα να μάθει να τρώει πρωτεΐνες από έντομα, τώρα θέλει να γευτεί βούτυρο από αέρα.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς στηρίζει μια νεοφυή επιχείρηση (start up) στην Καλιφόρνια, η οποία κατασκευάζει ένα εναλλακτικό «βούτυρο» όχι από ζώα, αλλά από διοξείδιο του άνθρακα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γκέιτς – ο οποίος έκανε το διαδίκτυο να βουίξει πέρυσι όταν χρηματοδότησε μια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων που προέρχεται από έντομα – λέει ότι η εταιρεία, Savor, έχει τελειοποιήσει τη χημική διαδικασία παραγωγής βουτύρου χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Η ιδέα της μετάβασης σε λιπαρά και έλαια που παρασκευάζονται στο εργαστήριο μπορεί να φαίνεται παράξενη στην αρχή. Όμως οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας δοκιμασμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων», έγραψε ο Γκέιτς σε ανάρτηση στο ιστολόγιο.

«Η διαδικασία δεν απελευθερώνει καθόλου αέρια του θερμοκηπίου και δεν χρησιμοποιεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις και λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή γεωργία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση – σαν το πραγματικό, γιατί χημικά είναι», έγραψε ο Gates.

“I couldn’t believe that wasn’t butter”

Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με ζώα είναι μια σημαντική παγκόσμια πηγή αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη – αλλά το υποκατάστατο του βουτύρου θα έχει αποτύπωμα άνθρακα τρεις φορές μικρότερο από το αγελαδινό, σύμφωνα με τον Guardian.

Η εναλλακτική λύση παρασκευάζεται μέσω μιας θερμοχημικής διαδικασίας που δημιουργεί μόρια λίπους δημιουργώντας  αλυσίδες διοξείδιου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η συνταγή χωρίς αγελάδες έχει μια ρεαλιστική γεύση που θα κάνει τους λάτρεις του βουτύρου να λιώσουν.

Η Savor δοκιμάζει επίσης εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά για παγωτό, τυρί και γάλα, δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το βούτυρο δεν αναμένεται να βγει στα ράφια των καταστημάτων πριν από τουλάχιστον το 2025, δήλωσε η Alexander.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation χρηματοδοτεί την All Things Bugs, μια εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογίες που προέρχονται από έντομα στα τρόφιμα, τη γεωργία και τη φαρμακευτική με στόχο την καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Ο Γκέιτς έχει δηλώσει ότι ελπίζει να βοηθήσει στην επίλυση της κλιματικής αλλαγής «με την ανάπτυξη καινοτόμων ανακαλύψεων για την παροχή φθηνής, καθαρής ενέργειας» και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων φιλικών προς το περιβάλλον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version