“Είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων” στη Βουλή. “Συμμετείχα σε ανταλλαγές, έψηνα χάμπουργκερ” στις ΗΠΑ, είπε στους δημοσιογράφους ο 35χρονος Εντουάρντο, γιος του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, ο Ερνέστο Αραούζο, του έχει εκφράσει την υποστήριξή τους για τον διορισμό του στη σημαντικότερη διπλωματική αποστολή της χώρας στο εξωτερικό.
Ο Εντουάρντο, ο τρίτος γιος του προέδρου, έχει σπουδάσει νομικά. Το 2004-5 συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής στις ΗΠΑ, το “Εργασιακή Εμπειρία”, σύμφωνα με το βιογραφικό του που έχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.
Τον περασμένο Μάρτιο αποκάλυψε στο Twitter ότι στα νιάτα του “έκανε λάντζα μαζί με Μεξικανούς και Περουβιανούς σε μια κουζίνα αποκλεισμένη από τα χιόνια στο Μέιν και το Κολοράντο”. Σήμερα υποστηρίζει ότι διαδραματίζει ενεργό ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της κυβέρνησης του πατέρα του και των εκπροσώπων της νεοσυντηρητικής πτέρυγας παγκοσμίως.
“Είναι φίλος των παιδιών του Τραμπ”
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο αναφέρθηκε την Πέμπτη, για πρώτη φορά, στην πιθανότητα να διορίσει πρεσβευτή τον γιο του στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα μετά τα γενέθλιά του. Στη Βραζιλία τα 35 είναι το ελάχιστο ηλικιακό όριο για να γίνει κανείς πρεσβευτής της χώρας. “Ο Εντουάρντο είναι φίλος των παιδιών του Τραμπ, μιλάει αγγλικά, ισπανικά, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στον κόσμο. Κατά την άποψή μου μπορεί να είναι το σωστό πρόσωπο” είπε ο πρόεδρος που είναι πατέρας πέντε παιδιών από τρεις γάμους. Ο Εντουάρντο ήταν επίσης ο μοναδικός Βραζιλιάνος που συμμετείχε, μαζί με τον πατέρα του, στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, μολονότι στο ταξίδι αυτό στην Ουάσινγκτον είχε πάει και ο υπουργός Εξωτερικών, Ερνέστο Αραούζο.
Η πιθανότητα ενός τέτοιου διορισμού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους διπλωματικούς κύκλους ενώ τα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τον πρόεδρο για “νεποτισμό”. Ωστόσο ο Μπολσονάρο απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια αν θεωρούσε ότι συνιστά οικογενειοκρατία. “Κάποιοι λένε ότι είναι νεποτισμός, αλλά επαφίεται στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίσει. Δεν είναι νεποτισμός, δεν θα το έκανα ποτέ αυτό”, επέμεινε.
Τα πρώτα ευρήματα από μια εσωτερική νομική μελέτη στην οποία προχώρησε το γραφείο του προέδρου έδειξαν ότι οι διορισμοί σε κορυφαίες θέσεις, όπως αυτή του πρεσβευτή, δεν συνιστούν νεποτισμό.
Ο διορισμός του Εντουάρντο Μπολσονάρο θα πρέπει πάντως να εγκριθεί προηγουμένως από τη Γερουσία.