Το βέτο του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου σε έναν νόμο που προέβλεπε τη δωρεάν διανομή σερβιετών προκάλεσε σάλο στη Βραζιλία, όπου πολλές φτωχές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά προϊόντα υγιεινής κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης τους.
Το hashtag “#LivreParaMenstruar” (ελεύθερη να έχω την περίοδό μου) κυκλοφορεί ευρέως εδώ και μία εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλές διάσημες προσωπικότητες πήραν τον λόγο για να επικρίνουν το προεδρικό βέτο της 7ης Οκτωβρίου.
«Σε ποιον αιώνα ζούμε; Γιατί πρέπει να δώσουμε μάχη για προφανή πράγματα; Ακόμα δεν μας σέβονται. Η έμμηνος ρύση είναι μια πραγματικότητα εδώ και χρόνια στη χώρα μας», έγραψε, για παράδειγμα, στο Instagram η τραγουδίστρια Πρέτα Ζιλ, κόρη του Ζιλμπέρτο Ζιλ.
«Ο Μπολσονάρου έδειξε τον μισογυνισμό του με αυτό το βέτο. Δεν μπορούμε να σωπάσουμε, μιλάμε για την αξιοπρέπεια χιλιάδων γυναικών», δήλωσε η Μαρίλια Αράες, βουλευτίνα της αριστεράς και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να ακυρώσει το προεδρικό βέτο στο κοινοβούλιο.
Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Μπολσονάρου είπε, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ζωντανής παρέμβασής του στο Facebook, ότι θα έπρεπε να «δώσει μάχη» για να βρει τους πόρους για τη δωρεάν διανομή των σερβιετών σε περίπτωση ακύρωσης του βέτο.
Περισσότερες από 5 εκατομμύρια γυναίκες επρόκειτο να επωφεληθούν από τον νόμο, ιδίως μαθήτριες από φτωχές συνοικίες και κρατούμενες
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο δεν προβλέπει πηγή χρηματοδότησης και ότι θα αναγκαστεί να «αφαιρέσει πόρους από τον προϋπολογισμό της Υγείας ή της Εκπαίδευσης».
«Δεν θα αυξήσω τους φόρους ούτε θα δημιουργήσω νέους για να το χρηματοδοτήσω αυτό», τόνισε.
Σύμφωνα με το παράρτημα στη Βραζιλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Girl Up, την οποία ίδρυσε ο ΟΗΕ το 2010, μια έφηβη στις τέσσερις στη χώρα αυτή αναγκάζεται να μην πηγαίνει σχολείο για αρκετές ημέρες τον μήνα, καθώς δεν «δύναται να περνάει την περίοδό της με αξιοπρέπεια».
Σύμφωνα με μια έκθεση της Unicef σχετικά με τη «φτώχεια σε σχέση με την εμμηνόρροια στη Βραζιλία», 713.000 κορίτσια δεν έχουν τουαλέτα ή ντουζ στα σπίτια τους και περισσότερα από 4 εκατομμύρια δεν «έχουν πρόσβαση στην αναγκαία υγιεινή στα σχολεία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.