Site icon NewsIT

Ο Μπομπ Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος και για τις 16 κατηγορίες διαφθοράς

16.07.2024 | 20:11
Ο Μπομπ Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος και για τις 16 κατηγορίες διαφθοράς

Με κοινή απόφαση το δικαστήριο έκρινε τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ένοχο για όλες τις κατηγορίες εις βάρος του, στην δίκη για διαφθορά.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είχε απαλλαγεί από προηγούμενο κατηγορητήριο για διαφθορά το 2017, καταδικάστηκε για δωροδοκία στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες και ξένες κυβερνήσεις. Ο Μπομπ Μενέντεζ καταδικάστηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για 16 κατηγορίες – μεταξύ των οποίων δωροδοκία, εκβίαση, απάτη μέσω εμβάσματος, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και ενεργώντας ως ξένος πράκτορας – για το ρόλο του σε ένα πολυετές σχέδιο δωροδοκίας.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο γερουσιαστής προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να προωθήσει τα αιγυπτιακά στρατιωτικά συμφέροντα, να παρέμβει σε ποινικές διώξεις και να εξασφαλίσει επενδύσεις από αξιωματούχους του Κατάρ, μεταξύ άλλων.

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του φέρεται να έλαβαν ράβδους χρυσού, εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ένα κάμπριο Mercedes-Benz και άλλες δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για την επιρροή του.

Και η σύζυγος του γερουσιαστή, Nadine Menendez, κατηγορήθηκε επίσης για την υπόθεση, αλλά η δίκη της αναβλήθηκε επ’ αόριστον από τον δικαστή μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού. Έχει δηλώσει αθώα.

Οι πιο σοβαρές κατηγορίες εκβίασης και απάτης επιφέρουν κατά νόμο μέγιστο όριο φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία. Συνολικά, ο Menendez αντιμετωπίζει τη μέγιστη ποινή φυλάκισης 222 ετών για τις 16 κατηγορίες, εάν εκτιστεί διαδοχικά. Ωστόσο, τυχόν ποινές θα εκτελούνται ταυτόχρονα, εκτός εάν το δικαστήριο διατάξει διαφορετικά.

Οι συγκατηγορούμενοι του Robert Menendez, οι επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, Wael Hana και Fred Daibes, κρίθηκαν επίσης ένοχοι για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπισαν για τους ρόλους που ανέλαβαν στο όλο σχέδιο.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ακούμπησε τους αγκώνες στο έδρανο, σταύρωσε τα χέρια και έδειχνε χαμένος στις σκέψεις του. Αργότερα έγινε γνωστό πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο δικαστής Σίντεϊ Στάιν θα ανακοινώσει την ποινή στις 29 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις οποίες ο Μπομπ Μενέντεζ σκόπευε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την επανεκλογή του στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την καταδίκη του, «ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να πράξει τα δέοντα για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας, και να παραιτηθεί», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version