- Βαθύ σκοτάδι στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει και όποτε θέλει - Τελευταία θύματα του "Σουλτάνου" 7 φοιτητές που ξύπνησαν από την έφοδο αστυνομικών - Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έδειχνε τα όσα επρόκειτο να επακολουθούσαν - Συνεχίζονται τα πολεμικά σχέδια της Τουρκίας - Επόμενος στόχος οι Κούρδοι του Ιράκ
Αστυνομικοί συνέλαβαν επτά φοιτητές ενός πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, που χαρακτηρίστηκαν “τρομοκράτες” από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή διαφώνησαν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία. Οι αστυνομικοί μπήκαν δια της βίας στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Μπογκάζιτσι) στις 05.00 τα ξημερώματα και συνέλαβαν τρεις φοιτητές, δύο άνδρες και μία γυναίκα, όπως ανέφερε ο δικηγόρος Ιναγιέτ Ακσού. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν συλληφθεί άλλοι τέσσερις φοιτητές του ίδιου πανεπιστημίου, πρόσθεσε.
Το Σάββατο ο Ερντογάν χαρακτήρισε “τρομοκράτες” τους φοιτητές, μιλώντας σε ένα συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Σαμψούντα.
Την περασμένη εβδομάδα είχαν σημειωθεί μικροεπεισόδια στο πανεπιστήμιο μεταξύ φοιτητών που τάσσονται υπέρ και κατά του πολέμου στη Συρία. Μια ομάδα φοιτητών έστησε έναν πάγκο και προσέφερε λουκούμια στη μνήμη των Τούρκων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις για την κατάληψη του κουρδικού θύλακα του Αφρίν. Μάλιστα, αποκαλούσαν τα γλυκίσματα “Afrin delight”, παραφράζοντας την αγγλική ονομασία του λουκουμιού, το “turkish delight”. Αντιδρώντας, άλλοι φοιτητές ύψωσαν πανό με αντιπολεμικά συνθήματα.
“Ενώ οι νέοι μοίραζαν γλυκίσματα, εκείνοι οι κομμουνιστές, οι προδότες, τόλμησαν να επιτεθούν στον πάγκο τους”, είπε ο Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να προσδιοριστεί η ταυτότητας των φοιτητών που διαφώνησαν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
“Οι (αντιπολεμικές) δηλώσεις μπορεί να ενοχλούν αλλά δεν μπορεί να θεωρηθούν έγκλημα, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα”, είπε ο Ακσού.
Περίπου 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία επειδή επέκριναν τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία με αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.
Η Κάτι Πίρι, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, κατήγγειλε μέσω του Twitter τη στάση του προέδρου Ερντογάν. “Αντιπολεμικοί διαδηλωτές χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από τον πρόεδρο Ερντογάν. Η κριτική σκέψη είναι μια επικίνδυνη συμπεριφορά στη νέα Τουρκία”, τόνισε.
Εισβολή στο Ιράκ με στόχο τους Γεζίντι
Σύμφωνα με τη δήλωση του Ερντογάν, ο τουρκικός στρατός θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στις θέσεις του PKK στην περιοχή Σιντζάρ των Κούρδων Γιαζίντι στην επαρχία της Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ.
«Είπαμε ότι θα πάμε στο Σιντζάρ. Τώρα ξεκίνησαν εκεί οι επιχειρήσεις. Η μάχη είναι εσωτερική και εξωτερική» είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε.
Ωστόσο, η Βαγδάτη διέψευσε ότι έχουν περάσει τα σύνορα του Ιράκ οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις. «Η διοίκηση των επιχειρήσεων επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Νινευή, το Σιντζάρ και τις μεθοριακές περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένας λόγο να περάσουν στρατεύματα από τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενιαία Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ.
Πηγές από το Σιντζάρ είπαν επίσης ότι δεν παρατηρήθηκε ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή σήμερα.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το PKK δημιουργεί μια νέα βάση στο Σιντζάρ και ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα επιτεθούν εναντίον του εάν χρειαστεί. Πηγές από το βόρειο Ιράκ ωστόσο είπαν την Παρασκευή ότι το PKK θα αποσυρθεί από το Σιντζάρ όπου εδραιώθηκε το 2014, αφού πήγε για να βοηθήσει τη μειονότητα των Γιαζίντι που δέχονταν επίθεση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Το Σιντζάρ
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Σιντζάρ έχουν συγκροτηθεί από τους Κούρδους Γιαζίντι οι Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ).
Η πολιτοφυλακή αυτή οργανώθηκε με τη βοήθεια του PKK. Ο Ερντογάν τη θεωρεί παρακλάδι του PKK και θα της επιτεθεί.
Οι Κούρδοι Γιαζίντι είναι φιλικά προσκείμενοι στο PKK, διότι όταν τους επιτέθηκε το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014, οι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν τους εγκατέλειψαν και οι μόνοι που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν ήταν οι αντάρτες του PKK.
Επόμενος στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία η Ταλ Ριφάατ
Παράλληλα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως η πόλη Ταλ Ριφάατ, περίπου 40 χλμ. βόρεια του Χαλεπίου, είναι ο επόμενος στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, μετά την κατάληψη του Αφρίν.
«Αν θέλει ο Θεός, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει τον σκοπό της καταλαμβάνοντας την Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό», δήλωσε ο Ερντογάν από την Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Στις 18 Μαρτίου οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έπειτα από μια επίθεση που είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα.
Οι YPG χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι πολύτιμος σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Την επομένη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.
«Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί», στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε ο Ερντογάν.