Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ επένδυσε 4,3 δισ. δολάρια σε Boeing για να μην πετάξει ποτέ μαζί τους – «Είμαι απογοητευμένος»

«Εξετάζουμε εναλλακτικές επειδή η Boeing καθυστερεί τις παραδόσεις» τονίζει ο Ντόναλντ Τραμπ

Έξαλλος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την Boeing για το συμβόλαιο κατασκευής δύο νέων αεροσκαφών Air Force One που «τρέχει» με… καθυστέρηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σήμερα (20.02.2025) ότι εξετάζονται «εναλλακτικές λύσεις» όσον αφορά το επόμενο προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις εκ μέρους της εταιρείας Boeing.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τη Boeing» είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος. «Εξετάζουμε εναλλακτικές επειδή η Boeing καθυστερεί τις παραδόσεις».

Ο κολοσσός της αεροναυπηγικής υπέγραψε το 2018 μια σύμβαση για να παραδώσει στον Λευκό Οίκο δύο αεροσκάφη 747-8, ειδικά σχεδιασμένα, έναντι 3,9 δισεκ. δολαρίων. Αρχικά, η παράδοση ήταν προγραμματισμένο να γίνει πριν από τα τέλη του 2024.

Όμως οι τροποποιήσεις που ζητήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η χρεοκοπία ενός υπεργολάβου, η πανδημία της Covid-19 και τα προβλήματα ανεφοδιασμού που ακολούθησαν, άλλαξαν το χρονοδιάγραμμα.

To προεδρικό αεροσκάφος του Ντόναλντ Τραμπ
To προεδρικό αεροσκάφος του Ντόναλντ Τραμπ / REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Σήμερα, το πρώτο αεροπλάνο προβλέπεται να τεθεί στην υπηρεσία των Αμερικανών προέδρων το 2027 και το δεύτερο την επόμενη χρονιά.

Ο επικεφαλής της Boeing Κέλι Όρτμπεργκ είπε στα τέλη Ιανουαρίου ότι ο Τραμπ θέλει το αεροπλάνο «πιο σύντομα» και ότι ο ίδιος συζητά με τον στενό συνεργάτη του προέδρου, τον Ίλον Μασκ, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές για να βελτιωθεί το πρόγραμμα παράδοσης του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One).

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τραμπ εμφανίστηκε ανοιχτός στην ιδέα αγοράς αεροσκαφών από «άλλη χώρα», χωρίς να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή Airbus.

Τα προεδρικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα συστήματα τηλεπικοινωνιών, να διαθέτουν ιατρικές εγκαταστάσεις και ένα προηγμένο σύστημα άμυνας.

Τα δύο αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σήμερα, τύπου 747-200Β, χρονολογούνται από το 1990, από την προεδρία του Τζορτζ Χ. Ου. Μπους, είναι πεπαλαιωμένα και έχουν υψηλό κόστος συντήρησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από την AI Barbie μέχρι το Ghiblification: Πώς το εργαλείο εικόνων του ChatGPT σαρώνει και «λυγίζει» την OpenAI
Από φιγούρες δράσης σε κουτιά μέχρι σκηνές του Λευκού Οίκου σε στυλ anime, το ChatGPT-4o τρελαίνει το διαδίκτυο και προκαλεί αντιδράσεις για πνευματικά δικαιώματα και υπερθέρμανση server
Barbie
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο – Στο στόχαστρο ο Φάουτσι για συγκάλυψη
Ο Λευκός Οίκος παραθέτει πέντε «επιχειρήματα» υπέρ της θεωρίας πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο - Στη σελίδα για τον κορονοϊό δεσπόζει η φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο 25