Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο με σκληρές αντιπαραθέσεις, αυστηρές προειδοποιήσεις και απειλές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «πάτησε» και επίσημα σήμερα Τετάρτη (09.04.25) το κουμπί του εμπορικού πολέμου κατά του Πεκίνου. Δασμοί -σοκ ύψους 104% σε βάρος πολλών κινεζικών προϊόντων, η νέα πραγματικότητα σήμερα σε μία χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 104% στην Κίνα στις 00:01 τοπική ώρα (07:01 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, καθώς το Πεκίνο δεν ήρε τους ανταποδοτικούς δασμούς του σε αμερικανικά προϊόντα μέχρι την προθεσμία που είχε θέσει (μεσημέρι της Τρίτης στην Αμερική) ο Ντόναλντ Τραμπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει προηγούμενους δασμούς που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της κρίσης της φαιντανύλης, τους αμοιβαίους δασμούς του, καθώς και ένα πρόσθετο αντίποινο που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού το Πεκίνο δήλωσε ότι θα φορολογήσει τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέιβιτ, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πως η Κίνα πρέπει να συνάψει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς που θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα.
«Οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν μία συμφωνία. Απλώς δεν ξέρουν πώς να το κάνουν», είπε η Λέιβιτ. «Πιστεύει [ο Τραμπ] ότι η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Εάν η Κίνα προσεγγίσει, πρόσθεσε, «ο Τραμπ θα είναι απίστευτα ευγενικός, αλλά θα κάνει αυτό που είναι καλύτερο για τον αμερικανικό λαό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Λέιβιτ είπε επίσης ότι σχεδόν 70 χώρες έχουν απευθυνθεί στον Λευκό Οίκο επιδιώκοντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της δασμολογικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ.
Την ίδια στιγμή, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι θα γίνουν συμφωνίες εάν ωφελήσουν τους αμερικανούς εργαζόμενους και αντιμετωπίσουν τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στην ομάδα του να εργαστεί πάνω σε «εξατομικευμένες συμφωνίες» για κάθε χώρα που απευθύνεται.
Οι δασμοί 104% βύθισαν σε βαθύ κόκκινο τους δείκτες
Το δημοσίευμα για την επιβολή δασμών ύψους 104% και η επιβεβαίωση λίγο αργότερα από τον Λευκό Οίκο ήταν αρκετά για να ρίξει τηWall Street και πάλι στην αβεβαιότητα.
Το, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ισορροπημένο κλίμα στη Wall Street, ανατράπηκε, ο S&P 500 έχασε σε λίγη ώρα κέρδη 4% και η αγωνία για τις επιπτώσεις των δασμών στις αγορές και στην παγκόσμια οικονομία έκανε ξανά την εμφάνιση της, οδηγώντας στην τέταρτη σερί συνεδρίαση του αμερικανικού χρηματιστηρίου με πτώση.
Η μεταβλητότητα και οι έντονες διακυμάνσεις λίγο μετά την είδηση εξελίχθηκαν σε μια ραγδαία βουτιά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, με τον Dow Jones να κλείνει με απώλειες 0,84%, o S&P να υποχωρεί κατά 1,47% και ο Nasdaq να διολισθαίνει κατά 2,15%.
Το παρασκήνιο
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως οι δασμοί που ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν σε αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ειδάλλως θα επανερχόταν με νέους δασμούς.
Έτσι, η απάντηση της Κίνας στις εξαγγελίες της Ημέρας της Απελευθέρωσης για σαρωτικούς αμοιβαίους δασμούς, με εισφορές κατά των ΗΠΑ ύψους 34%, επέφερε την νέα αντίδραση του Λευκού Οίκου που οδηγεί τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο σε νέα επίπεδα.
Οι νέοι δασμοί του 104% σημαίνουν πως το κόστος των κινεζικών εισαγωγών πρόκειται να διπλασιαστεί σε λιγότερο από 12 ώρες.
Ακόμη και αν υπάρχει η προοπτική συμφωνιών με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η Κίνα παραμένει μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την οικονομία των ΗΠΑ. Πέρυσι, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 582 δισ. δολάρια. Η Ιαπωνία ήταν στα 228 δισ. δολάρια, ενώ η Νότια Κορέα στα 197 δισ. δολάρια. Η Κίνα ήταν η νούμερο 2 πηγή εισαγωγών για τις ΗΠΑ πέρυσι, μετά το Μεξικό, στα περίπου 439 δισ. δολάρια.
Σχεδόν 70 χώρες έχουν προσεγγίσει τις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις
Σχεδόν 70 χώρες προσέγγισαν τον Λευκό Οίκο αναζητώντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μείωση του αντίκτυπου της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.
Η Λέβιτ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρούν σε εμπορικές συμφωνίες μόνο όταν αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και συμβάλλουν στη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας.
Επίσης, ανέφερε ότι ο Τραμπ ζήτησε από την ομάδα του να επιδιώκει «μοναδικές» συμφωνίες που θα βασίζονται στις αγορές κάθε χώρας, στις εξαγωγές της και στις εισαγωγές που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.