Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν για στρατιωτικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του

«Το Ιράν πρέπει να ξεχάσει την ιδέα του πυρηνικού όπλου. Δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο», είπε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε σήμερα (14/04/2025) πιστεύει πως το Ιράν σκόπιμα καθυστερεί τη σύναψη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν πως θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων, διαφορετικά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με την πιθανότητα στρατιωτικού πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

«Νομίζω ότι μας εμπαίζουν» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ στο Ομάν με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

Τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ είπαν το Σάββατο (12/04/2025) ότι είχαν «θετικές» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες. Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο και μια πηγή είπε ότι πιθανότατα οι συνομιλίες αυτές θα φιλοξενηθούν στη Ρώμη.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι συζητήσεις έχουν ως στόχο να διερευνηθεί τι είναι εφικτό να γίνει, συμπεριλαμβανομένου και του ευρύτερου πλαισίου μιας πιθανής συμφωνίας.

«Το Ιράν πρέπει να ξεχάσει την ιδέα του πυρηνικού όπλου. Δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο», είπε ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε αν στις επιλογές των ΗΠΑ περιλαμβάνεται και ένα στρατιωτικό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, απάντησε: «Φυσικά και περιλαμβάνεται».

Ο Τραμπ είπε ότι οι Ιρανοί πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αποφύγουν μια σκληρή απάντηση από την Ουάσινγκτον επειδή «βρίσκονται πολύ κοντά» στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν έμμεσες συνομιλίες κατά τη θητεία του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί κάποια πρόοδος. Οι προηγούμενες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ήταν εκείνες που έγιναν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και κατέληξαν στη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε ο Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάρτη εσείς; Χάρτη κι εμείς: Η Τουρκία παρουσίασε τον δικό της «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό», κόβει το Αιγαίο στα δυο και υμνεί την Γαλάζια Πατρίδα
Οι Τούρκοι απάντησαν με μια πανεπιστημιακή μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας
Η Τουρκία παρουσίασε τον δικό της «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό», κόβει το Αιγαίο στα δυο και υμνεί την Γαλάζια Πατρίδα 4