Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να οικοδομήσει «σχέση εμπιστοσύνης» με το Ιράν – Τι αναφέρει σε επιστολή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ «θέλει να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης» με το Ιράν, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Παρασκευή (21.03.2025), κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην Τεχεράνη.

Την 7η Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως έστειλε επιστολή στο Ιράν, μέγα εχθρό των ΗΠΑ, προτείνοντας να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να διατάξει σε διαφορετική περίπτωση στρατιωτικές επιχειρήσεις —διατυπώνοντας «απειλή», όπως το εξέλαβε τουλάχιστον η Τεχεράνη—, όμως ελάχιστα ήταν γνωστά για το περιεχόμενό της ως τώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Γουίτκοφ, η επιστολή «λέει σε αδρές γραμμές: ‘είμαι πρόεδρος της ειρήνης, αυτό θέλω. Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε τα όπλα. Πρέπει να μιλήσουμε’».

Έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον, πρώην βεντέτα του Fox News, πλέον ανεξάρτητο.

Συνέχισε: «‘Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα χάρη στο οποίο κανένας δεν θα ανησυχεί για τη στρατιωτικοποίηση του πυρηνικού προγράμματός σας, και θέλω να καταλήξουμε σε αυτό, διότι η εναλλακτική δεν είναι πολύ καλή εναλλακτική’, λοιπόν, για να συνοψίσουμε, αυτό είπε».

«Οι Ιρανοί απάντησαν (…) μέσω παράλληλων διαύλων, διαφόρων χωρών και μέσων», πρόσθεσε, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Νομίζω πως υπάρχει αληθινή πιθανότητα να το ρυθμίσουμε με διπλωματικό τρόπο», έκρινε ο Στιβ Γουίτκοφ.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι δυο χώρες έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους από το 1980. Οι ΗΠΑ, όπως και σύμμαχοί τους, επιβάλλουν κυρώσεις που πλήττουν σκληρά την ιρανική οικονομία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι ανοικτός στην ευκαιρία να τα ξεκαθαρίσει όλα με το Ιράν και (…) να ξαναγίνει μεγάλο έθνος», είπε ακόμη ο Στιβ Γουίτκοφ, επενδυτής του τομέα των ακινήτων και δικηγόρος, στον οποίο έχουν ανατεθεί νευραλγικής σημασίας αποστολές από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, από τη Μέση Ανατολή ως τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας.

Χθες το πρωί ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε την αμερικανική θέση: «Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απειλές δεν θα τους οδηγήσουν πουθενά» σε ό,τι αφορά το Ιράν. «Αυτοί και οι άλλοι πρέπει να ξέρουν πως θα δεχτούν δυνατό χαστούκι αν βλάψουν το ιρανικό έθνος».

Η Τεχεράνη θα απαντήσει επίσημα στην επιστολή του αμερικανού προέδρου Τραμπ «τις επόμενες ημέρες», δήλωνε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Αραγτσί.

Δυτικές χώρες, πάνω απ’ όλα οι ΗΠΑ, καθώς και το Ισραήλ, κατηγορούν εδώ και δεκαετίες το Ιράν ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines