Οργάνωση του ΟΗΕ κατηγορεί σήμερα τις ισραηλινές δυνάμεις ότι κακομεταχειρίζονται παιδιά από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ακόμη και κάνοντας χρήση βασανιστηρίων εναντίον αυτών που κρατούνται ή χρησιμοποιώντας άλλα ως ανθρώπινες ασπίδες.
Οι αρχές αρνούνται τακτικά στα παιδιά από την Γάζα και την Δυτική Όχθη την εγγραφή της γέννησής τους στα μητρώα και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε αξιοπρεπή σχολεία και σε καθαρό νερό, καταγγέλλει η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε έκθεση που συνέταξε μετά την εξέταση 10ετούς περιόδου από το 2002.
“Παιδιά Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τον (ισραηλινό) στρατό και την αστυνομία υποβάλλονται συστηματικά σε ταπεινωτική μεταχείριση και συχνά σε βασανιστήρια, ανακρίνονται στα εβραϊκά, μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν και υπογράφουν ομολογίες στα εβραϊκά προκειμένου να αφεθούν ελεύθερα”, προστίθεται στην έκθεση.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε σε έκθεση της UNICEF τον Μάρτιο για την κακομεταχείριση ανήλικων Παλαιστινίων και υπέβαλε το ερώτημα αν η έρευνα αυτή της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού αφορά νέα έρευνα.
“Αν κάποιος θέλει απλώς να μεγεθύνει τις πολιτικές του προκαταλήψεις και να πλήξει πολιτικά το Ισραήλ όχι στηριζόμενος σε μια νέα έκθεση, στην επιτόπου εργασία, αλλά απλώς ανακυκλώνοντας παλιά πράγματα, αυτό δεν έχει καμία ουσία”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Γιγκάλ Παλμόρ.
Η έκθεση από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζει τις ανησυχίες του Ισραήλ για την εθνική ασφάλεια και επισημαίνει ότι παιδιά και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης εξακολουθούν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται, αν και οι περισσότερες απώλειες είναι μικροί Παλαιστίνιοι.
Τα περισσότερα παιδιά Παλαιστινίων που συλλαμβάνονται κατηγορούνται για τη ρίψη πετρών, αδίκημα για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή έως και 20 ετών κάθειρξης, σύμφωνα με την επιτροπή, ενώ όπως προσθέτει ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ομολογήσει την συχνά αυθαίρετη φύση των συλλήψεων αυτών.
Οι 18 ανεξάρτητοι ειδικοί της οργάνωσης αυτής του ΟΗΕ εξέτασαν το κατά πόσον συμμορφώνεται το Ισραήλ με μια συνθήκη του 1990 στο πλαίσιο της τακτικής της εξέτασης μιας συμφωνίας που έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη εκτός από την Σομαλία και τις ΗΠΑ. Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία παρευρέθηκε στην σύνοδο.
Η επιτροπή αυτή του ΟΗΕ εξέφρασε την λύπη της για την “επίμονη άρνηση” του Ισραήλ να ανταποκριθεί στο αίτημα για την παροχή πληροφοριών για τα παιδιά στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στα κατεχόμενα συριακά Υψώματα του Γκολάν από την τελευταία εξέταση της συμφωνίας αυτής το 2002.
“Εκατοντάδες παιδιά Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματιστεί κατά την διάρκεια της περιόδου αναφοράς (από το 2002) ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων από την πλευρά του κράτους, ιδιαίτερα στην Γάζα, όπου το κράτος προχώρησε στην (πραγματοποίηση) αεροπορικών και ναυτικών πληγμάτων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στις οποίες υπάρχει σημαντική παρουσία παιδιών, αψηφώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αρχές της αναλογικότητας και της διάκρισης”, αναφέρεται στην έκθεση.
Το Ισραήλ πολέμησε την παλαιστινιακή εξέγερση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός μέρους αυτής της 10ετούς περιόδου που εξετάστηκε από την επιτροπή. Οι ισραηλινές αρχές απέσυραν τον στρατό τους και εποίκους από την Λωρίδα της Γάζας το 2006, αλλά εξακολουθούν να επιβάλουν αποκλεισμό στην περιοχή αυτή, η οποία ελέγχεται από την Χαμάς. Από εκεί Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν ορισμένες φορές ρίξει ρουκέτες στο έδαφος του Ισραήλ.
Κατά την 10ετή αυτή περίοδο που εξετάζεται στην έκθεση, υπολογίζεται ότι 7.000 παιδιά Παλαιστινίων ηλικίας 12 ως 17 ετών, ορισμένα ακόμη και 9 ετών, έχουν συλληφθεί, ανακριθεί και κρατηθεί, προστίθεται στην έκθεση της οργάνωσης αυτής του ΟΗΕ.
Πολλά οδηγούνται ενώπιον στρατοδικείων με αλυσίδες στα πόδια και χειροπέδες, ενώ κάποιοι νέοι κρατούνται στην απομόνωση, ορισμένες φορές για μήνες, σύμφωνα με την έκθεση. Σε αυτήν εκφράζεται βαθιά ανησυχία διότι “χρησιμοποιούνται συνεχώς μικροί Παλαιστίνιοι ως ανθρώπινες ασπίδες και ως πληροφοριοδότες”, λέγοντας ότι 14 τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μόνον μεταξύ του Ιανουαρίου του 2010 και του Μαρτίου του 2013.
Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χρησιμοποιήσει μικρούς Παλαιστίνιους για να μπουν αυτοί μέσα σε ενδεχομένως επικίνδυνα κτίρια πριν από τους ίδιους και για να στέκονται μπροστά από στρατιωτικά οχήματα για να αποτρέπουν την ρίψη πετρών, προστίθεται στην έκθεση.
“Σχεδόν όλοι αυτοί που χρησιμοποίησαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες και ως πληροφοριοδότες εξακολουθούν να μην έχουν τιμωρηθεί, ενώ στους στρατιώτες που καταδικάστηκαν επειδή εξανάγκασαν υπό την απειλή όπλου ένα 9χρονο παιδί να ψάξει τσάντες, οι οποίες πιστευόταν ότι περιείχαν εκρηκτικά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και υποβιβάστηκαν”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η “παράνομη μακροχρόνια κατοχή” παλαιστινιακών εδαφών και των συριακών Υψωμάτων του Γκολάν από το Ισραήλ, η συνεχιζόμενη επέκταση των “παράνομων” ισραηλινών οικισμών, η ανέγερση του τείχους ασφαλείας στην Δυτική Όχθη, η κατάσχεση γης και η καταστροφή σπιτιών και των προς το ζην “συνιστούν σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών των Παλαιστινίων και των οικογενειών τους”, καταλήγει η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ στην έκθεσή της.
Το Ισραήλ αμφισβητεί την διεθνή θέση ότι οι οικισμοί του στην Δυτική Όχθη είναι παράνομοι και δηλώνει ότι το τείχος ασφαλείας που έχτισε εκεί κατά την εξέγερση εμποδίζει τους Παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας να φτάσουν στις πόλεις του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη Σομαλία – 15 νεκροί
Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία
Άγνοια ΟΗΕ για την επιστολή Αναστασιάδη
Ανησυχία ΟΗΕ για τους πυραύλους της Β. Κορέας