Κόσμος

O Ολάντ απαιτεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών

Ένα χρόνο ακριβώς μετά την επίθεση εναντίον της σατιρικής γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας να συνεργάζονται καλύτερα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, επιβεβαιώνοντας ότι η σχετική νομοθεσία θα ενισχυθεί.

“Η σοβαρότητα της απειλής απαιτεί να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τη στράτευση μας”, δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον στελεχών της αστυνομίας, της χωροφυλακής και του στρατού. “Όταν είναι αντιμέτωπες με τέτοιους αντιπάλους, είναι ουσιώδες όλες οι υπηρεσίες –η αστυνομία, η χωροφυλακή, οι υπηρεσίες πληροφοριών, οι στρατιωτικές υπηρεσίες– να εργάζονται σε πλήρη συνεννόηση, με τη μεγαλύτερη διαφάνεια και να μοιράζονται όλες τις πληροφορίες που διαθέτουν”.

Το 2015 το Παρίσι επλήγη από δύο σειρές τζιχαντιστικών επιθέσεων που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 147 ανθρώπους, ενώ προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων και οδήγησαν τον Φρανσουά Ολάντ να κάνει μια στροφή στο ζήτημα της ασφάλειας, ενθαρρυμένος από τον πληθυσμό και τις επικρίσεις για τις αδυναμίες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το ζήτημα της προστασίας της σύνταξης του Charlie Hebdo υπογραμμίσθηκε, μετά τη σφαγή δώδεκα ανθρώπων στις 7 Ιανουαρίου 2015. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε μάλιστα επισημάνει μάλλον οργισμένος την απουσία κοινοποίησης των πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι ένα νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Από το 2012 (όταν ανέλαβε την εξουσία) “έχουν υιοθετηθεί τρεις νόμοι”. “Περισσότερες από 9.000 θέσεις έχουν δημιουργηθεί στη χωροφυλακή και την αστυνομία”, καθώς και στη δικαιοσύνη, στο σωφρονιστικό προσωπικό και τα τελωνεία”, υπενθύμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Η νέα νομοθεσία αναμένεται ότι θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για τη χρήση όπλων από τις δυνάμεις της τάξης, τις οποίες θα διευκολύνει επίσης σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση ερευνών και συλλήψεων.
Η ιδέα είναι “να ενισχυθούν με μόνιμο τρόπο τα εργαλεία και τα μέσα που τίθενται στη διάθεση των διοικητικών και των δικαστικών αρχών” της Γαλλίας, πέρα από το προσωρινό πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε μετά τις τελευταίες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και πρόκειται να λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το περιβάλλον του αρχηγού του κράτους.

Οι δυο επιθέσεις τον Ιανουάριο του 2015

Στις 7 Ιανουαρίου, οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί σκότωσαν 12 ανθρώπους στην έδρα του Charlie Hebdo. Την επομένη ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος συνδεόταν με τους αδελφούς Κουασί, σκότωσε μια αστυνομικό πριν συλλάβει ομήρους, την επομένη, πελάτες σ’ ένα κατάστημα τροφίμων κασέρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι. Μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους τρεις γάλλους τζιχαντιστές περιλαμβάνονταν τρεις αστυνομικοί.
Οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης την τρίτη ημέρα μετά τις επιθέσεις.

Αυτή την εβδομάδα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος προέβη στα αποκαλυπτήρια τριών πλακών στη μνήμη των θυμάτων. Το Σάββατο πρόκειται να κάνει τα αποκαλυπτήρια μιας τέταρτης σε νότιο προάστιο του Παρισιού, εκεί όπου σκοτώθηκε η αστυνομικός θύμα του Κουλιμπαλί.

Οι τελετές θα κορυφωθούν την Κυριακή με μια συγκέντρωση στην πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ, την πλατεία της Δημοκρατίας, γύρω από μια βελανιδιά που φυτεύθηκε προς τιμήν όλων των ανθρώπων που έπεσαν θύματα επιθέσεων στη Γαλλία.
Αυτή η συγκέντρωση της Κυριακής είναι μία από τις σπάνιες που πήραν άδεια για να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι μετά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου από τρεις τζιχαντιστές στο Stade de France (σε παρισινό προάστιο), εναντίον πελατών που κάθονταν σε υπαίθριους χώρους εστιατορίων και εναντίον της αίθουσας παραστάσεων του Μπατακλάν (130 νεκροί), τις χειρότερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα