Σχεδόν 24 ώρες μετά την ομιλία του στην Αθήνα, έναν ύμνο στη Δημοκρατία, ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στο Βερολίνο και κατά πολλούς η επίσκεψή του εκεί έχει έναν και μόνο σκοπό: να δώσει στην Άνγκελα Μέρκελ τη... σημαία. Η συνάντησή τους, το μεσημέρι της Πέμπτης (17.11.2016) θεωρείται από πολλούς μια τελετή παράδοσης – παραλαβής, πριν ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει με το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη να αναθέσει στην καγκελάριο της Γερμανίας το ρόλο της… σημαιοφόρου των δημοκρατικών αξιών στον κόσμο μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Την επομένη της ομιλίας του στην Αθήνα που θεωρήθηκε πολιτική παρακαταθήκη και περιέλαβε το εγκώμιο της δημοκρατίας και τη διατύπωση του αιτήματος για μία δικαιότερη παγκοσμιοποίηση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του, στις κοινές αξίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.
Θα επιχειρήσει επίσης να καθησυχάσει τους φόβους για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης μετά την εκλογή Τραμπ με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική». Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το στίγμα του τις τελευταίες μέρες, χαρακτηρίζοντας την Άνγκελα Μέρκελ «πιθανότατα τον κοντινότερο διεθνή του εταίρο».
Λίγη ώρα αφού προσγειώθηκε το Air Force One στο Βερολίνο, ο Ομπάμα και η Μέρκελ δείπνησαν στο ξενοδοχείο όπου μένει ο Αμερικανός πρόεδρος και σήμερα θα έχουν τις επίσημες συνομιλίες (16.15 ώρα Ελλάδας). Και εκεί θα κυριαρχήσει η προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να πείσει τη Μέρκελ (αλλά και τους Φρανσουά Ολάντ, Τερέζα Μέι, Ματέο Ρέντσι και Μαριάνο Ραχόι με τους οποίους επίσης θα συναντηθεί) πως η εκλογή Τραμπ δεν πρέπει να τους ανησυχεί.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απαντά στη ρητορική του διαδόχου του σε κοινό του άρθρο με την Άνγκελα Μέρκελ που δημοσιεύεται στο περιοδικό Wirtschafts Woche. Οι δύο ηγέτες υπερασπίζονται εκεί τον διατλαντικό δεσμό και το ελεύθερο εμπόριο, την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ρέπει προς τον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση», τονίζουν «είμαστε περισσότερο ισχυροί όταν εργαζόμαστε μαζί», γράφουν.
Με την εκλογή του στον Λευκό Οίκο το 2008, Ομπάμα και Μέρκελ ανέπτυξαν γρήγορα στενή σχέση που επιβίωσε του σκανδάλου της παρακολούθησης του κινητού της καγκελαρίου το 2013. Ένθερμη ατλαντίστρια, η Άνγκελα Μέρκελ τήρησε ξεκάθαρη στάση μετά τη νίκη Τραμπ, υπενθυμίζοντάς του τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών και της ανοχής.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει διαστάσεις παράδοσης σημαίας, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος ανάγεται σε εκπρόσωπο του ελεύθερου κόσμου και υπερασπιστή της διατλαντικής σχέσης και του ελευθέρου εμπορίου, ρόλου που είχε ως τώρα η Ουάσιγκτον.
Σύμβολο της ενίσχυσης του ειδικού βάρους της Γερμανίας είναι επίσης το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε το Βερολίνο για να αποχαιρετήσει τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.
Το Βερολίνο είναι γεμάτο συμβολισμούς για τον Ομπάμα. Εκεί έκανε τη μεγάλη του συγκέντρωση τον Ιούλιο 2008. Στην πόλη που άλλοτε ήταν χωρισμένη από το Τείχος, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε από εκεί στον κόσμο για να εκφράσει την ελπίδα του για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μπροστά σε 200.000 ανθρώπους κάτω από τη Στήλη της Νίκης.
Πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα, οι Γερμανοί που ερωτήθηκαν στον τόπο αυτής της ομιλίας του 2008 εξέφρασαν λύπη και αγωνία για την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Ευφορία» επικράτησε» όταν ο Μπαράκ Ομπάμα διαδέχθηκε τον Τζορτζ Μπους. «Ήταν κάπως όπως όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Η ατμόσφαιρα τώρα με τoν Τραμπ τείνει προς την καχυποψία. Κανένας δεν ξέρει τι θα κάνει».