Εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια ο Χόρχε Ιβάν Σαλασάρ Παλάσιο από το Μεξικό συλλέγει εκδόσεις του «Εκατό χρόνια μοναξιά», του πασίγνωστου βιβλίου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Στην βιβλιοθήκη του βρίσκει κανείς το μυθιστόρημα στα ταμίλ, στα αρμενικά, στα αζερικά και σε άλλες 45 γλώσσες!
Εκατοντάδες αντίτυπα του βιβλίου του Κολομβιανού, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, σχολιαστικά ταξινομημένα, κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης στο σπίτι του στην πόλη Αρμένια, στην κεντροδυτική Κολομβία.
«379 εκδόσεις το σύνολο» του βιβλίου «Εκατό χρόνια μοναξιά», ανάμεσά τους η πρώτη, που τυπώθηκε το 1967, διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είναι η αγαπημένη μου, μπόρεσα να τη βρω στο Μεξικό, την είχε βιβλιοπώλης. Αυτή η έκδοση δεν τυπώθηκε παρά σε 8.000 αντίτυπα», λέει ο 59χρονος μηχανικός.
Από το 1982 μέχρι σήμερα
Ο Χόρχε Ιβάν Σαλασάρ ξεκίνησε να συλλέγει το υπόδειγμα αυτό μαγικού ρεαλισμού του συγγραφέα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1982 μόλις στα 43 του χρόνια. Παρότι δεν μπορεί να το αποδείξει επίσημα, θεωρεί πως έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αντιτύπων του «Εκατό χρόνια μοναξιά» στον κόσμο.
Πριν από έξι μήνες, λέει πως έστειλε γράμμα στο Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ, αλλά η συντακτική του ομάδα του απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο ρεκόρ με το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί.
Απτόητος, καταγράφει μεθοδικά κάθε αντίτυπο, με τα βασικά δεδομένα της έκδοσης και φωτογραφία εξωφύλλου.
Έχει ακόμη και «πειρατική» εκδοχή, με αφιέρωση του Γκαρσία Μάρκες, τυπωμένη στην Κίνα, όταν ακόμη δεν είχε κυκλοφορήσει η επίσημη έκδοση του βιβλίου. Σύμφωνα με τον κ. Σαλασάρ, ο συγγραφέας είχε υποχωρήσει με μισή καρδιά και υπέγραψε «για τον μεγαλύτερο πειρατή του κόσμου».
Άλλο κόσμημα της συλλογής του αποτελεί η έκδοση του βιβλίου στα ρωσικά, με τα ερωτικά αποσπάσματα να έχουν περικοπεί αφού λογοκρίθηκαν από τις σοβιετικές αρχές κατ’ απαίτηση της σοβιετικής ορθόδοξης εκκλησίας.
«Το τελευταίο βιβλίο που αγόρασα είναι στη γλώσσα των Νήσων Φερόες. Για μένα, είναι εντυπωσιακό πως σ’ ένα τόσο μακρινό νησί έχουν το Εκατό χρόνια μοναξιά στη γλώσσα τους», λέει, με το αντίτυπο στο χέρι.
Παρότι θαυμαστής του «Γκάμπο», ο Χόρχε Ιβάν Σαλασάρ Παλάσιο παίρνει τις αποστάσεις του από την πολιτική στράτευση του λογοτέχνη, ο οποίος ανήκε στη λατινοαμερικάνικη αριστερά κι ήταν αφοσιωμένος φίλος της κουβανικής επανάστασης.
Μολονότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες εναντιωνόταν στη μεταφορά του Εκατό χρόνια μοναξιά στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη, η πλατφόρμα Netflix ετοιμάζει το τρέχον διάστημα σειρά βασισμένη σ’ αυτό, με την έγκριση των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.