«Ο πιο μισητός άνθρωπος των ΗΠΑ», ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Turing Pharmaceutical Μάρτιν Σκρέλι που αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου κατά 5.000% το 2015 κορόιδεψε τους μαθητές ενός σχολείου του Σίδνεϊ που κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το βασικό συστατικό του.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σκρέλι, πρώην επικεφαλής ενός κερδοσκοπικού επενδυτικού ταμείου, είχε επονομαστεί ο πιο μισητός άνθρωπος των ΗΠΑ όταν είχε αυξήσει την τιμή ενός δισκίου Daraprim από 13,50 δολάρια σε 750 δολάρια από τη μια μέρα στην άλλη.
Μια ομάδα Αυστραλών μαθητών του Λυκείου κατάφερε, έχοντας έναν πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, να αναδημιουργήσει το βασικό συστατικό του φαρμάκου αυτού, ενός αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται από ανθρώπους που πάσχουν από AIDS.
Απαντώντας στην ενέργεια αυτή, ο Σκρέλι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Το εργασιακό κόστος και το κόστος του εξοπλισμού; Δεν ήξερα ότι μπορούμε να πείσουμε τους χημικούς να εργαστούν δωρεάν», σχολίασε σαρκαστικά. «Θα έπρεπε να χρησιμοποιώ μαθητές Λυκείου για να κατασκευάζω τα φάρμακά μου», πρόσθεσε.
Η εταιρεία του Σκρέλι είχε αγοράσει τα δικαιώματα του φαρμάκου Daraprim, το οποίο βρισκόταν ήδη στην αγορά 62 χρόνια. Δικαιολόγησε μάλιστα την αύξηση της τιμής του κατά 5.000%, εξηγώντας ότι με την προηγούμενη τιμή δεν ήταν κερδοφόρο.
«Και γιατί να αγοράσω εξοπλισμό, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω δωρεάν αυτόν του εργαστηρίου; Και αυτοί οι καθηγητές που τους εξήγησαν τι να κάνουν, εργάζονται δωρεάν, έτσι;», συνέχισε.
Ο Τζέιμς Γουντ, ένας από τους μαθητές, είπε πως οι συμμαθητές του και ο ίδιος κατάφεραν να αναδημιουργήσουν, από φάρμακα αξίας 20 δολαρίων, ποσότητες πυριμεθαμίνης αξίας πολλών χιλιάδων δολαρίων.
Η Turing Pharmaceuticals εξακολουθεί να έχει την αποκλειστικότητα της πώλησης στις ΗΠΑ της μόνης μορφής του φαρμάκου που έχει εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές. Το Daraprim είναι φθηνό στις περισσότερες άλλες χώρες.
Αφού προκάλεσε αγανάκτηση στο Twitter με τα σχόλιά του, ο Σκρέλι ανήρτησε σήμερα ένα βίντεο στο YouTube, όπου εμφανίζεται πιο συμβιβαστικός.
«Αυτοί οι Αυστραλοί μαθητές είναι η απόδειξη ότι η οικονομία του 21ου αιώνα θα λύσει το πρόβλημα του ανθρώπινου πόνου μέσω των επιστημών και της τεχνολογίας», είπε.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ