Κόσμος

Ο πιο ζεστός Ιανουάριος των τελευταίων 32 χρόνων!

Ψήθηκε ο πλανήτης τον Ιανουάριο.

Την ώρα που η Νέα Υόρκη είναι καλυμένη από χιόνι οι επιστήμονες ανακοινώνουν οτι ο Ιανουάριος που μας πέρασε ήταν ο πιο ζεστός από το 1978!

‘Οπως ανακοινώθηκε από μετεωρολόγους και επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη η θερμοκρασία της Γης ήταν 1,3 βαθμούς πιο πάνω απ’ οτι ήταν τον Δεκέμβριο.
 
 Το “κύμα ζέστης”, ήρθε κυρίως από την Σαχάρα, την Σαουδική Αραβία και και τη Νότια Ασία.

Επίσης, ο περασμένος Νοέμβριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, λένε οι επιστήμονες ανατρέχοντας στα στοιχεία που έχουν από δορυφόρους από το 1979.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωσε οτι η δεκαετία από το 2000 έως το 2009 ήταν η πιο ζεστή από το 1850! αλλά και οτι το 2009 θα είναι η πέμπτη πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ.

Τα στοιχεία του Οργανισμού λένε επίσης οι 8 από τις 10 πιο ζεστές χρονιές που καταγράφηκαν ποτέ είναι από το 2000 και μετά.

Ακραία καιρικά φαινόμενα: Γιατί συνεχίζονται; 

Την ίδια ώρα μπροστά σε μια πρωτοφανή πρόκληση βρίσκονται οι κλιματολόγοι: να βρουν εξήγηση στο φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, και κυρίως των σφοδρών κυμάτων κακοκαιρίας, που συνεχίζουν να πλήττουν πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.

Μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την εγκυρότητα των προειδοποιήσεων από τους επιστήμονες ότι τα αέρια του θερμοκηπίου προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη. Η εκστρατεία αυτή δέχθηκε μεγάλο πλήγμα μετά την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ είχε διατυπώσει υπερβολικές εκτιμήσεις όσον αφορά στο ρυθμό τήξης των πάγων των Ιμαλάιων.

«Υπάρχει έλλειμμα συνοχής», εξηγεί ο Κέβιν Τρένμπερθ, επικεφαλής του Τμήματος Κλιματολογικών Αναλύσεων του Αμερικανικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών, προσπαθώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν επαληθεύτηκαν τα ανώτατα όρια που είχαν οριστεί για την παγκόσμια θερμοκρασία το 1998 ή το 2008.

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε καλύτερες αναλύσεις σε συχνότερα διαστήματα», προσθέτει, εξηγώντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσουν έξι χρόνια έως την επόμενη έκθεση του IPCC».

Διαβάστε επίσης
Τεράστιο παγόβουνο φέρνει… βαρύ χειμώνα!

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα